Burse - Fonduri mutuale

Ce fac acţiunile băncii maghiare OTP, prezentă şi în România: plus 7,5% anul acesta, peste media la nivel european. Minus 9% în ultimul an, sub dinamica Stoxx 600 Banks. Evoluţii peste principalele bănci de la BVB

Ce fac acţiunile băncii maghiare OTP, prezentă şi în...

Autor: Eduard Ivanovici

12.04.2023, 07:21 238

Acţiunile OTP Bank Group, cea mai mare bancă comercială din Ungaria şi unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est, s-au apre­ciat cu 7,5% de la începutul anu­lui, la o valoare de piaţă de 7,5 mi­liarde de euro, potrivit datelor MarketWatch.

Prin contrast, benchmarkul BUX de la Budapesta şi indicele sectorial Stoxx 600 Europe sunt pe plus cu 1%, respectiv 4,7%. La Bucureşti, BET are un avans de 6,7%, în vreme ce acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi BRD – Groupe Société Générale (BRD) au pierdut 1%, respectiv 1,4%. Anul trecut, OTP a avut un profit după impozitare de 922,5 milioane de euro, în scădere cu 24% prin compa­raţie cu 2021. Ajustă­rile au depăşit 650 de milioane de euro, având legătură în mare parte cu războiul din Ucraina şi măsurile adoptate de guvernul lui Viktor Orban. Astfel, profitul ajustat la nivel de grup (după taxe) a fost de 1,57 mi­liarde de euro, plus 19%.

La începutul războiului declanşat de Kremlin în februarie 2022, acţiunile băncii prezente şi pe piaţa din România au scăzut puternic pe fondul expunerii pe Rusia şi Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO