Burse - Fonduri mutuale

Filialele inghit 13% din profitul Petrom

18.10.2007, 19:59 10

Petrom a raportat la nivel consolidat, adica la nivelul companiei alaturi de filialele sale, un profit net de 231 mil. euro in primele sase luni ale anului, mai mic comparativ cu castigul inregistrat de companie individual in aceeasi perioada, castig care s-a ridicat la 263 mil. euro.
Rezultatele la nivel consolidat prezentate ieri de companie sunt calculate conform standardelor internationale de contabilitate, in timp ce rezultatele raportate de companie la nivel individual sunt conforme cu normele romanesti de contabilitate.
In ceea ce priveste veniturile inregistrate de companie, acestea sunt cu 3% mai mari in euro la nivel consolidat, valoarea acestora fiind de 2,13 mld. euro in primul semestru comparativ cu nivelul de 2,12 mld. euro raportat de Petrom la nivel individual.
Din aceste date, rezulta ca vanzarile sunt mai mari prin inglobarea filialelor Petrom, dar profitabilitatea companiei scade, ceea ce se traduce printr-o profitabilitate mai scazuta la nivelul filialelor. Analistii sustin ca diferenta negativa de profit se datoreaza pierderilor inregistrate de filialele straine ale Petrom, in care compania a realizat investitii importante in ultimii ani, dar care inregistreaza inca la un nivel redus al productiei. Petrom are 27 de filiale care contribuie la raportarea rezultatelor consolidate ale companiei.
Rezultatele la jumatatea anului raportate de Petrom s-au situat sub nivelul celor inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut din cauza aprecierii puternice a leului, scaderii pretului titeiului la nivel mondial, dar si din cauza scaderii productiei realizate de companie.
Compania estimeaza ca mediul de afaceri nefavorabil se va mentine si in a doua jumatate a anului. De asemenea, productia se va reduce ca urmare a unei revizii de doua saptamani la rafinaria Petrobrazi, in ultimul trimestru al anului.
Compania estimeaza pentru acest an un profit net de 1,69 mld. lei (507 mil. euro), in scadere cu 26%, in lei, fata de valoarea inregistrata in 2006, la o cifra de afaceri de 10,64 mld. lei (3,22 mld. euro), mai mica cu aproximativ 19%, pe fondul reducerii preturilor petrolului.
Potrivit raportului publicat ieri de Petrom, compania a achizitionat in septembrie 2006 obligatiuni emise de Banca Mondiala in valoare de 206 mil. lei (58,3 mil. euro) cu o rata a dobanzii anuala de 6,5% pe an cu scadenta in septembrie 2009.
Petrom are 623 mil. lei (188 mil. euro) plasati in diverse titluri si investitii financiare, printre care se numara Fondul DBI si Fondul Raiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO