Burse - Fonduri mutuale

Flamingo intra in insolventa si cere protectie in fata creditorilor. ING pune sechestru pe bunuri

09.12.2009, 23:03 38

Grupul Flamingo International, al treilea jucator din retailulde electronice si electrocasnice, cu afaceri de 200 mil. euro in2008, dar cu datorii totale de peste 75 mil. euro la finele anuluitrecut, a demarat procedurile pentru intrarea in insolventa acompaniilor Flamingo International, Flamingo Computers, FlancoInternational si Flamingo Distribution pentru reoganizareaactivitatii si pentru a se proteja fata de creditori, dupa ce INGBank a inceput executarea silita pentru recuperarea unor datorii de17,5 mil. euro.

Flamingo, unul dintre cele mai cunoscute branduri autohtone,este cea mai mare companie care intra in insolventa, intr-un momentin care toata lumea spera sa se evite un asemenea scenariu, carepoate avea consecinte nedorite in intreaga piata.

Grupul, care are datorii de peste 30 mil. euro fata de treibanci, a incercat din rasputeri in ultimele luni sa evite intrareain insolventa, actionarii si managerii companiei purtand negocieriintense cu bancile, furnizorii si proprietarii de spatii comercialepentru restructurarea datoriilor. Loviturile primite au fost insaprea puternice, Flamingo inregistrand in primele noua luni oscadere cu 55%, la 63,7 mil. euro, si pierderi de aproape 15 mil.euro.

Sperantele de salvare ale retailerului s-au naruit in momentulin care ING Bank, cel mai mare creditor, a notificat retailerul cain data de 9 decembrie va incepe executarea silita a garantiilor,in vederea recuperarii datoriilor.

"Saptamana trecuta au esuat negocierile de restructurare adatoriei la ING, care este finantatorul principal. Avem o mareparte din stocuri gajate pentru ei, iar ING a inceput executareasilita in 10 locatii", a declarat Adrian Olteanu, directorulgeneral al retailerului, in cadrul unei conferinte de presaconvocata de urgenta de conducerea Flamingo. Imediat a aparutraspunsul ING: "Aparitia repetata a incalcarilor angajamentelorparte a contractului de imprumut si continua deteriorare asituatiei financiare a companiilor din grupul Flamingo nu au lasatING Bank NV Amsterdam - Sucursala Bucuresti alta optiune decat sainceapa executarea silita a garantiilor existente".

In noiembrie, omul de afaceri Dan Adamescu a preluat conducereacompaniei, firmele pe care acesta le controleaza, Nova Trade siAstra Asigurari, numind majoritatea membrilor Consiliului deAdministratie. Adamescu nu a putut fi contactat pentrucomentarii.

Dan Adamescu detine indirect circa 20% din actiunile Flamingo,in timp ce Dragos Cinca, fondatorul companiei, are 25%. MidfairLimited - Cipru, controleaza 22% din actiuni, iar Ion AlexandruTiriac, fiul omului de afaceri Ion Tiriac, detine circa 5%.

Actiunile Flamingo s-au prabusit ieri pe Bursa cu 15%, dupaanuntul intrarii in insolventa, capitalizarea companiei fiind de 4mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO