Burse - Fonduri mutuale

Flamingo lucreaza cu avocatii pentru recuperarea bunurilor sechestrate de ING

Flamingo lucreaza cu avocatii pentru recuperarea bunurilor sechestrate de ING
15.12.2009, 23:05 25

Reprezentantii retailerului de electronice si electrocasniceFlamingo au declarat ca in prezent se consulta cu avocatiicompaniei pentru identificarea unei solutii legale de recuperare abunurilor ridicate de creditorul ING in cursul zilei de 10decembrie din depozitul central.

Potrivit primelor estimari valoarea bunurilor preluate de INGdin depozitul Flamingo, dupa ce compania obtinuse hotarareajudecatoreasca pentru intrarea sub protectia insolventei, este deaproximativ un milion de euro.

"Cautam acum impreuna cu avocatii sa vedem care este caleajuridica corecta pentru a obtine stocurile executate, dat fiind caexecutorul bancar a fost instiintat de faptul ca Flamingo intrasecu acea data in procedura generala reglementata de catre legeaprivind insolventa", a declarat Adrian Olteanu, directorul generalFlamingo.

Flamingo a fost somata de catre ING ca va executa stocurilegajate in contul liniei de credit de 17,5 milioane de euro dupa cenu au ajuns la un acord pentru restructurarea datoriilor.Executarea a inceput in cursul zilei de miercuri, 9 decembrie, iara doua zi retailerul a obtinut hotararea judecatoreasca de intrarein insolventa si reorganizare judiciara, si implicit sub protectiafata de creditori.

Din surse apropiate negocierilor, din datoria de 17,5 milioanede euro, cele doua parti se intelesesera anterior pentru stergereaa jumatate, iar modalitatea de plata a restului datoriei tocmai senegocia cand a fost luata decizia de a se rupe intelegerea, iarcreditorul a dispus executarea stocurilor.

La inceputul saptamanii, directorul general al ING Bank MisuNegritoiu a declarat ca pe plan local sistemul juridic favorizeazadebitorii, iar pentru creditori recuperarea datoriilor sauexecutarea garantiilor este aproape imposibila. "Noi facemcomparatie intre executarea colateralului in Olanda si in Romaniasi este diferenta de la cer la pamant. Si atunci lumea se intreabade ce sunt mai scumpi banii in Romania, de ce dobanzile sunt maimari? Raspunsul este: pentru ca includ toate imperfectiunilepietei, inclusiv posibilitatea (redusa - n. red.) de a executacolateralul", a declarat anterior Negritoiu pentru ZF.

Reprezentantii ING nu au emis niciun comentariu referitor laexecutarea stocurilor Flamingo din ziua de 10 decembrie.

UniCredit si BRD continua parteneriatul cuFlamingo

Retailerul de electronice si electrocasnice a acumulat pana lainceputul trimestrului trei datorii mai mari de 30 mil. euro lafinantatorii ING Bank, BRD si UniCredit Tiriac in urma reducerilorcu mai mult de 50% ale vanzarilor pana la o valoare de aproximativ63 mil. euro, la finalul primelor 9 luni ale anului. Datoriilecatre UniCredit si BRD ajung la 8,5 mil. euro si respectiv 6 mil.euro, dar potrivit reprezentantilor Flamingo cele doua banci s-audeclarat dispuse sa sustina in continuare activitateacompaniei.

Actiunile Flamingo au fost suspendate de la tranzactionare luni,dupa doar 15 minute de la reluarea tranzactiilor, conducerea Burseiasteptand aprobarea planului de reorganizare pentru a le da din noudrumul la tranzactionare. La ultimul pret, de 0,0185 lei/actiune,capitalizarea Flamingo este de 3,4 mil. euro.

Cum vede fondatorul Flanco situatiaFlamingo

Florin Andronescu (foto), care a fondat afacerea Flanco lainceputul anilor '90, si din care a iesit complet dupa preluareaFlanco de catre Flamingo, in 2006, este de parere ca Flamingo ar fitrebuit sa-si renegocieze foarte mult chiriile pentru spatiileinchiriate, chiar cu renuntarea la spatiile unde nu se puteauobtine reduceri. Andronescu da exemplul retailerilor din unelemalluri care obtin chirii zero numai pentru a nu pleca.

"Ar fi fost necesara si restructurarea stocului de marfa chiarcu sacrificii, cu acordarea de discount-uri foarte mari. Acestlucru ar fi adus compania intr-o zona cu o cifra de afaceri foartemica, dar sustenabila", a mai spus omul de afaceri care acum seconcentreaza pe dezvoltarea retelei de clinici private Sanador. O atreia solutie este in viziunea omului de afaceri pastrareastructurii actuale si recapitalizarea (vanzarea) companiei. IoanaDavid

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO