Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea la o săptămână după listarea la Londra: rulajele încetinesc, discountul a crescut

Fondul Proprietatea la o săptămână după listarea la...

Autor: Radu Bostan

08.05.2015, 00:05 990
Fondul Proprietatea (simbol bur­sier FP) a găsit lichiditate mai bună pe bursa de la Londra, unde s-a listat pe 29 aprilie. Rulajele din City au depăşit, în general, valoarea tranzacţiilor realizate pe Bursa de la Bucureşti, unde Fondul Proprietatea este deja cel mai lichid titlu.

Însă după o primă zi cu tranzacţii de o va­loare nemaivăzută pe bursa locală, echi­va­lentul a 150 milioane de lei, entuziasmul in­vestitorilor din Marea Britanie pare să se fi stins, iar rulajele certificatelor de depozit (GDR) ale Fondului la Londra au încetinit până la nivelul unei zile mediocre pe piaţa de la Bucureşti.

Teama bursei locale că listarea duală a celei mai importante acţiuni ale sale ar echivala cu exportul de lichiditate de la Bucureşti către Londra pare astfel că a fost nefondată. De altfel, istoria a dovedit că nici în cazul Electrica (EL) listarea duală nu a făcut altceva decât să aducă investitori noi în Ro­mânia.

Dacă la listarea companiei ener­getice, în iulie 2014, certificatele de depozit re­pre­zentau 10% din acţionariat, ponderea acestora scă­zuse la 7,2% la 31 martie 2015, ceea ce înseam­nă că investitorii şi-au tran­sformat GDR-urile în acţiuni controlate prin conturi locale.

Totuşi, listarea la Londra, în atenţia unei plaje mai mari de investitori, a fost o bună oportunitate pentru ca principalul acţionar al Fondului Proprietatea, fondul american de hedging Elliott, să-şi lichideze o parte din participaţie.

Cum în primele trei luni de la listare, emiterea de GDR-uri, care „împachetează“ 50 de acţiuni FP, este gratuită, Elliott nu a ezitat să-şi transforme cea mai mare parte din acţiunile FP în GDR-uri mai uşor de vândut. Cele două vehicule de investiţii ale Elliott, Manchester Securities Corp. şi Beresford Energy Corp. au vândut împreună, în primele două zile ale FP la Londra, 2,8 milioane de GDR-uri, echivalentul a 1,1% din acţiunile Fondului Proprietatea, potrivit ultimelor raportări către BVB. Încasările s-au ridicat astfel la 32 milioane de dolari, sau 128 milioane de lei.

Dar dincolo de a permite acţionarului majoritar să facă bani, listarea la Londra nu a adus Fondul Proprietatea mai aproape de obiectivul principal al administratorului Franklin Templeton, anume reducerea discountului între valoarea activului net pe acţiune şi preţul acţiunii pe bursă. Dacă înainte de listare, discountul era de 21,2%, în prezent discountul s-a lărgit până la 22,7%, potrivit calculelor ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO