Burse - Fonduri mutuale

Fondurile BT mizeaza pe banci si SIF-uri

Fondurile BT mizeaza pe banci si SIF-uri

Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management

17.04.2008, 20:35 14

Titlurile bancilor listate - mai ales cele ale BRD si ale Bancii Transilvania - si actiunile societatilor de investitii financiare sunt printre plasamentele preferate de majoritatea fondurilor deschise de actiuni, in special datorita gradului ridicat de lichiditate care diminueaza gradul de risc al portofoliului fondului.
"Am decis sa avem o expunere mare pe titluri stabile si lichide listate la Bursa, in conditiile mentinerii unui grad scazut de risc. Iar acest lucru s-a vazut si in performanta de anul trecut a fondurilor", a spus Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management, care gestioneaza fondul diversificat BT Clasic, fondul de actiuni BT Maxim si BT Index, fond de index.
In 2007, fondul de actiuni administrat de BT a marcat un randament anual de 24,7%, al treilea din industrie, in timp ce fondul diversificat si cel de index au adus un plus anual de 14,3%, respectiv de 14,9%.
Potrivit rapoartelor anuale de administrare, principalele cinci detineri ale fondului de actiuni BT Maxim au fost la sfarsitul anului trecut titlurile societatilor de investitii financiare SIF 2, SIF 5, SIF 1, titlurile BRD si actiunile Bancii Transilvania cu o pondere totala cumulata de 45,8% din activele de 91,2 milioane de lei. La fondul de plasamente diversificate BT Clasic expunerea pe banci si titluri ale societatilor de investitii financiare urca pana la 10% din active, in timp ce la fondul de index BT Index atinge 38% din active.
"De-a lungul ultimului semestru al anului trecut, am consolidat expunerea fondurilor pe anumiti emitenti, precum titlurile bancare si cele ale Petrom", a explicat Hanga de la BT Asset Management.
Alaturi de titlurile bancare, plasamentele celor trei fonduri mutuale in actiunile companiei de constructii si foraj Dafora, Prodplast si producatorul de medicamente Zentiva au fost de aproximativ 13% din activele totale disponibile.
Pentru anul in curs, SIF-urile vor continua sa detina ponderi importante in portofoliul fondurilor administrate de Banca Transilvania, alaturi de companiile din constructii si petrol.
"La inceputul acestui an, am crescut expunerea pe Bursa, la companiile de constructii, petrol si in continuare la SIF-uri", a continuat Radu Hanga.
BT Asset Management este al doilea administrator de fonduri mutuale din piata, dupa volumul activelor nete in gestiune, detinand o cota de piata de 14,4% la sfarsitul primului trimestru. Societatea este prezenta si pe piata fondurilor inchise de investitii, cu doua fonduri: BT Invest, recent lansat, si BT Invest 1, cu active nete de 10,5 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO