Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de bonduri au retrageri pentru prima oară din 2011

Fondurile de bonduri au retrageri pentru prima oară din...

Autor: Roxana Pricop

12.06.2015, 00:04 491
Investitorii au retras 58 milioane de lei din fondurile locale de obligaţiuni în luna mai, aceasta fiind prima lună din decem­brie 2011 în care acest tip de fonduri raportează ieşiri nete, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Ad­minis­tra­torilor de Fonduri (AAF). Ani de-a rândul, fondurile de obli­gaţiuni au fost pe primul loc în topul celor mai vândute fonduri mutuale.

Evoluţia din luna mai marchează o schimbare de sentiment şi are loc după ce în primele patru luni din an investitorii au plasat peste 500 milioane de lei în fondurile de obligaţiuni. Cele mai mari ieşiri nete au fost raportate de fondul Erste Bond Flexible (-58 mil. lei), cel mai mare fond mutual, cu active de 7,1 miliarde de lei, şi de fondul Erste Bond Flexible Euro (-35 mil. lei). Bani noi de la investitori a atras fondul BT Obligaţiuni (30 mil. lei) şi fondul NN IR Bond înregistrat în Luxemburg.

Cele nouă fonduri locale de obligaţiuni au ajuns la active de 9,9 miliarde de lei şi continuă să deţină cea mai ridicată cotă de piaţă din rândul fondurilor mutuale, respectiv de 43%. Următoarele clasate sunt fondurile clasificate drept „altele“, ce au încheiat luna mai cu active de 9,5 miliarde de lei. Fondurile clasificate drept altele, ce grupează fonduri denominate în euro, dolari, cu risc ridicat şi cu risc scăzut, au atras luna trecută 254 milioane de lei de la investitori.  În fondurile locale de acţiuni, investitorii au plasat 15,8 milioane de lei, iar în cele cu plasamente diversificate –alte 14 milioane de lei. În total, fondurile mutuale locale au atras 230 milioane de lei de la investitori, sumă în uşoară scădere faţă de nivelul raportat în aprilie.

Cele peste 70 de fonduri mutuale locale au încheiat luna mai cu active nete totale de 20,35 miliarde de lei, cu 11% mai mult decât nivelul raportat la începutul anului. Numărul de investitori a urcat cu 10.000 în primele cinci luni, până la un total de peste 319.000 la finalul lunii mai.  Jumătate dintre aceştia sunt clienţi ai fondurilor de obligaţiuni. Iar alţi 95.000 de investitori sunt clienţi ai fondurilor încadrate la „altele“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO