Burse - Fonduri mutuale

Fostul director general al BVB Valentin Ionescu candidează pentru un loc în CA la SIF Moldova

Fostul director general al BVB Valentin Ionescu candidează pentru un loc în CA la SIF Moldova

Autor: Stefan Musgociu

17.02.2012, 17:56 504

Fostul director general al BVB Valentin Ionescu şi-a depus candidatura pentru un loc vacant în Consiliul de Administraţie al SIF Moldova (SIF2).

Ionescu a fost director general al BVB în perioada septembrie 2010 - noiembrie 2011 şi are experienţă atât pe piaţa de capital din România, cât şi pe bursele din Praga şi Viena.

Alături de Ionescu şi-a mai depus candidatura şi directorul reprezentanţei Suceava a SIF Moldova, Niculae Skokan.

Vineri a fost ultima zi de depunere a candidaturilor, iar AGA va avea loc în data de 5 aprilie.

Postul din Consiliul de Administraţie al SIF Moldova este vacant după revocarea lui Matei Alexandru, fost şef al SIF Moldova, din funcţia de administrator pentru prejudicierea SIF ca urmare a încheierii unor contracte în perioada în care a ocupat funcţia de director general. Matei Alexandru a fost revocat la 24 septembrie de acţionari.

Deşi conducerea SIF Moldova a convocat acţionarii în noiembrie pentru completarea numărului de membri în CA, niciunul dintre cei nouă candidaţi nu a primit luni voturile necesare de la acţionari.

Printre candidaţii de atunci s-au numărat preşedintele CSSPP, Mircea Oancea, fostul vicepreşedinte CNVM Paul Miclăuş, dar şi Mircea Ursache, fost preşedinte AVAS. În cursă s-au mai înscris Laurenţiu Hrebenciuc, fratele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc.

În AGA programată pentru aprilie urmează să fie dezbătută o propunere de triplare a capitalului social, la 155,7 milioane lei. Acţiunile nesubscrise de acţionari la finalul primei etape a majorării capitalului vor putea fi vândute pe bursă, printr-o ofertă adresată celorlalţi investitori.

Tot atunci, acţionarii vor analiza şi valoarea dividendelor pe care SIF Moldova ar urma să le distribuie din profitul record înregistrat anul trecut. Conducerea societăţii a propus un dividend de 0,22 lei/acţiuni, de peste două ori mai mare decât cel acordat anul trecut, de 0,09 lei/titlu. Valoarea totală a dividendelor care ar urma să fie acordate în acest an este de 114,2 milioane lei (26,3 milioane euro) şi reprezintă aproape 60% din profitul de anul trecut, de 191,5 milioane lei (45,2 milioane euro).

Acţiunile SIF Moldova au crescut nesemnificativ în şedinţa bursieră de vineri cu 0,07%, la 1,451 lei. Raportat la acest preţ, capitalizarea SIF Moldova este de 753,2 milioane lei (172,9 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO