Franklin Templeton, administratorul activelor de 3,3 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea, spune că este de bun augur înfiinţarea comisiei interministeriale pentru monitorizarea implementării Ordonanţei de urgenţă 109 pe 2011 ce reglementează guvernanţa corporativă la companiile de stat şi speră ca aceasta să devină operaţională în curând.
Pe 24 iulie, premierul a aprobat înfiinţarea comisiei interministeriale care se va ocupa de monitorizarea şi implementarea prevederilor OUG 109/2011. Comisia ar urma să fie condusă de premier în calitate de preşedinte, ministrul transporturilor fiind vicepreşedinte.
Ca membri ai comisiei mai sunt prevăzute ministerele Finanţelor Publice, Economiei, cel pentru Societatea Informaţională, al Justiţiei, precum şi Departamentul pentru Energie, Secretariatul General al Guvernului şi Cancelaria primului-ministru.
„Salutăm înfiinţarea comisiei interministeriale pentru monitorizarea implementării OUG 109/2011, care are ca scop supravegherea, la nivel guvernamental, a implementării standardelor de guvernanţă corporativă în companiile de stat şi sper că va deveni operaţională în curând. În plus, am observat progrese mai vizibile în implementarea OUG 109/2011 şi performanţă financiară în companiile listate decât în cele nelistate. Sperăm să vedem mai multe IPO-uri ale companiilor de stat în viitorul apropiat, ceea ce ar trebui să susţină semnificativ economia României şi bugetul de stat“, a spus Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea în cadrul unei conferinţe organizate alături de BERD despre guvernanţa corporativă.
Fondul Proprietatea este acţionar minoritar la cele mai mari companii de stat –Romgaz, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Poşta Română.
Guvernanţa corporativă defineşte setul de relaţii dintre conducerea executivă a companiei, administratori şi acţionari, propunând un set de criterii şi standarde prin care sunt duse la îndeplinire obiectivele financiare, reputaţionale şi investiţionale ale companiei. Stimularea managementului prin opţiuni pe acţiuni, ca o componentă variabilă a remunerării, publicarea rezultatelor financiare trimestriale pe site-urile companiilor de stat sau atacarea în instanţă a deciziilor luate în defavoarea interesului companiilor sunt exemple de paşi specifici pentru îmbunătăţirea practicilor de guvernanţă coporativă în România.
„Pentru o economie în tranziţie, precum cea a României, o guvernanţă corporativă puternică în companii sporeşte încrederea investitorilor locali şi străini. Având un mandat de accelerare a tranziţiei spre economii de piaţă deschise, promovarea guvernanţei corporative în investiţiile sale este crucială pentru BERD“, a spus Gian Piero Cigna, consilier senior pentru guvernanţă corporativă în cadrul BERD.
Recent, BERD a ajutat producătorul de gaz Romgaz şi distribuitorul de electricitate Electrica să realizeze planurile de acţiune în domeniul guvernanţei corporative, în demersul lor de listare prin intermediul unor IPO-uri.