Burse - Fonduri mutuale

Francezii dau actionarilor IUS 0,2 lei/actiune

07.02.2007, 18:15 40

Grupul francez MOB Outillage intentioneaza sa faca o oferta publica voluntara pentru preluarea producatorului de scule si unelte de mana IUS Brasov, pretul oferit fiind de 0,2 lei/actiune, sub pretul la care titlurile societatii s-au tranzactionat ultima data pe piata RASDAQ, au afirmat ieri surse din cadrul companiei.
Consiliul de administratie al IUS a precizat, intr-un raport transmis la Bursa, ca apreciaza ca oportuna preluarea societatii de catre MOB, in conditiile in care societatea isi va desfasura in continuare activitatea in conformitate cu planurile sale de dezvoltare, iar ofertantul nu isi propune sa lichideze compania sau sa schimbe obiectul de activitate al acesteia. Conducerea IUS a mai spus ca MOB nu intentioneaza sa faca schimbari asupra personalului si conducerii societatii.
Pentru a fi derulata, oferta mai trebuie sa primeasca avizul CNVM.
MOB controleaza 48,3% din actiunile IUS, in timp ce societatea offshore Hendaya Investments Inc, inregistrata in Insulele Virgine, detine o participatie de 21,15%. Actiunile IUS sunt listate pe piata RASDAQ, lichiditatea titlurilor fiind foarte redusa.
Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,37 lei/actiune.
MOB ajunsese in 2004 sa detina peste 83% din actiunile IUS, in urma unor operatiuni de capital. IUS realizase in 2003 o reducere a capitalului social pentru acoperirea pierderilor contabile inregistrate de societate in anii anteriori, operatiune care a diminuat cota fiecarui actionar de circa 4,3 ori. Ulterior, societatea a realizat o majorare de capital, permitand grupului MOB sa participe la aceasta majorare inclusiv cu creantele pe care le avea asupra societatii.
Principalii actionari minoritari nu au subscris in cadrul majorarii, SIF Transilvania contestand in justitie hotararea Adunarii Generale Extraordinare, prin care s-au aprobat aceste operatiuni de capital. SIF a reusit sa obtina anularea hotararii si ca atare actionarii au revenit la vechile participatii, compania inregistrand in conturi pierderile contabile si datoriile catre MOB.
Fabrica IUS este localizata in apropiere de centrul orasului Brasov si va fi transferata la periferie, pentru reducerea costurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO