Burse - Fonduri mutuale

George Koumbas, IEBA Trust: Vom investi 20 mil. euro

11.04.2007, 19:28 37

Omul de afaceri grec George Koumbas, principalul actionar al grupului de investitii Koumbas Synergy Group, intentioneaza sa investeasca circa 20-30 de milioane de euro in Romania, principalele domenii pe care le vizeaza fiind cel imobiliar, cel al serviciilor financiare si cel al serviciilor medicale.
Grupul elen a achizitionat recent pachetul majoritar de 80% din actiunile societatii de consultanta IEBA Invest, care detine de asemenea un pachet de actiuni la societatea de brokeraj IEBA Trust.
Dupa finalizarea tranzactiei, IEBA Invest si-a schimbat numele in Koumbas Synergy Romania, intentia actionarului grec fiind sa transforme societatea intr-o companie de tip holding, care sa reuneasca operatiunile grupului in Romania si pe care sa o listeze in circa 2 ani la Bursa de Valori.
"Avem in vedere majorarea capitalului social al Koumbas Synergy la circa 5 milioane de euro in termen de 5 luni, insa investitiile pe care intentionam sa le realizam in Romania in acest an sunt de 4-5 ori mai mari, urmand sa fie finantate prin credite de la banci", a declarat George Koumbas intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.
"Investitiile se vor ridica la circa 20-30 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind orientate pe real estate si servicii financiare. Pe segmentul imobiliar suntem interesati sa dezvoltam si nu doar sa cumparam si intentionam sa venim cu proiecte deosebite, cum ar fi constructia unui spital sau a unor case pentru oameni in varsta", a explicat Koumbas.
El a mai precizat ca este interesat de investitii in domenii noi, cum ar fi cel al serviciilor medicale, unde ia in calcul dezvoltarea unui spital privat.
"Dispunem de know-how pentru dezvoltarea acestui proiect, iar pentru asigurarea finantarii vom colabora cu fonduri locale sau fonduri internationale de investitii", a mai spus Koumbas. Un alt proiect important al investitorului grec este dezvoltarea societatii de brokeraj IEBA Trust, pe care intentioneaza sa o transforme intr-o banca de investitii care sa sustina dezvoltarea firmelor mici.
"Vrem sa ne dezvoltam prin crestere proprie, dar avem in vedere si achizitia altor societati de brokeraj, daca apar oportunitati pe piata. Vrem, de asemenea, sa schimbam putin fata companiei si sa devenim putin mai occidentali prin introducerea de servicii noi pe segmentul corporate, cum ar fi finantarile de tip mezanin si consultanta pentru fuziuni si achizitii", a precizat Panagiotis Diamandis, presedintele Koumbas Synergy Romania.
El a mai precizat ca analizeaza posibilitatea deschiderii unui birou IEBA Trust la Londra.
Diamandis a vandut pachetul majoritar de 80% si controleaza pachetul majoritar de actiuni al IEBA Trust.
Koumbas vede un potential foarte ridicat de dezvoltare pentru piata romaneasca de capital.
"In acest moment, piata de capital din Romania se afla la nivelul celei din Grecia in 1990-1995. In mod normal, ar trebui sa existe circa 250 de companii active listate pe Bursa. Cred ca un pas foarte important pentru dezvoltarea pietei va fi reglementarea cumpararilor in marja. Cand au fost introduse pe Bursa din Grecia, tranzactiile in marja au determinat o crestere spectaculoasa a pietei", sustine Koumbas.
Grupul Koumbas Synergy avea la sfarsitul anului trecut investitii totale de 130-140 de milioane de euro, avand in portofoliu pachetul majoritar al unuia dintre cei mai mari brokeri de asigurari din Grecia, Eurobrokers, precum si participatii minoritare la mai multe companii din sectorul financiar si din servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO