Burse - Fonduri mutuale

Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania a castigat razboiul de la SIF1 cu Ioan Cuzman

Horia Ciorcila a castigat razboiul de la SIF1 cu Ioan Cuzman

1: Ioan Cuzman, 65 de ani, este presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1) din 1994, fiind unul dintre cei mai longevivi executivi de pe piata de capital. El gestioneaza active de circa 330 de milioane de euro si a realizat anul trecut un profit net de 26 mil. euro. 2: Horia Ciorcila, 46 de ani, este presedintele si fondatorul Bancii Transilvania din Cluj (TLV), a opta banca de pe piata locala la finele lui 2009, cu active de 4,63 mld. euro. Ciorcila detine aproape 5% din actiunile TLV, participatie evaluata pe Bursa la aproape 28 de milioane de euro.

28.02.2010, 23:12 136

Presedintele Bancii Transilvania (TLV), Horia Ciorcila, a fostnumit membru provizoriu in Consiliul de Administratie (CA) caregestioneaza averea de 330 mil. euro a SIF Banat-Crisana (SIF1),dupa demisia lui Pavel Belean, la cateva zile dupa ce conducerea SIF1 anunta ca Ciorcilava primi un loc in CA imediat ce va aparea o pozitie libera.

In urma cu o luna, Claudiu Silaghi, membru in CA al BanciiTransilvania, si Dragos Balteanu, directorul general al grupuluiRomenergo, au primit si ei locuri provizorii in conducerea SIF1.Mutarile fac parte dintr-o intelegere intre conducerea SIFBanat-Crisana si grupul de investitori grupati in jurul lui HoriaCiorcila, care vor renunta la procesele deschise impotriva SIF1dupa adunarea generala a actionarilor (AGA) din aprilie 2009, canda fost ales Consiliul de Administratie. Toate litigiile vor fistinse dupa ce numirile celor trei vor fi validate de actionari inAGA.

Ciorcila a fost singurul reprezentant al grupului de investitoriales in CA al SIF Banat-Crisana in aprilie 2009, insa a demisionatdupa mai putin de o saptamana, deoarece modul de desfasurare a AGAa fost contestat de unii actionari. Conducerea SIF Banat-Crisana ahotarat atunci sa limiteze la 1% drepturile de vot ale unui grup de23 de investitori, printre care si Ciorcila, care detineau impreunacirca 17,5% din actiunile SIF1, pe motiv ca acestia ar fi actionatin mod concertat.

Desi majoritatea actionarilor din grupul lui Ciorcila au deschislitigii prin care au contestat legalitatea AGA si a deciziilorluate atunci, pana in prezent niciunul nu a primit vreo sentintafavorabila. La fel s-a intamplat si la celelalte SIF-uri unde s-auinregistrat incidente similare legate de limitarea dreptului de votin AGA si unde toate deciziile instantelor au fost in favoareaSIF.

In aceste conditii, decizia lui Cuzman de a ceda trei locuri inCA pentru a stinge litigiile pare motivata mai mult de discutiiledin Parlament pe marginea ridicarii pragului de detinere de la 1%la 5%. Presedintele SIF1 incearca sa cada astfel la pace cuprincipalii actionari, care ar avea o influenta mult mai mare inconditiile ridicarii pragului. Pe de alta parte, unele surse dinpiata spun ca intelegerea dintre Cuzman si grupul lui Ciorcila arpresupune retragerea sprijinului celor din urma pentru proiectul deridicare a pragului de detinere.

Nici Cuzman si nici Ciorcila nu au putut fi contactati ieripentru comentarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO