Burse - Fonduri mutuale

Început de tranzacţionare roşu pe burse: Indicii de referinţă din Paris, Frankfurt şi Milano scad cu 3%. FTSE 100 din Londra, declin de 2%. Statele Unite deschid pe minus

Intensificarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraine continuă să afecteze pieţele globale de capital

Intensificarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraine continuă să afecteze pieţele globale de capital

Autor: Eduard Ivanovici

24.01.2022, 16:28 3285

Acţiunile europene sufereau declinuri semnificative luni, 24 ianuarie, la ora 16:45, investitorii pregătindu-se pentru şedinţa Rezervei Federale de săptămâna aceasta şi escaladarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia.

Stoxx 600, indice care urmăreşte evoluţia a 600 de acţiuni europene din economii ca Austria, Belgia, Regatul Unit, Germania şi Norvegia, scădea cu 3,05%, declinul fiind condus de acţiunile din industriile de turism şi agrement. Aproape toate sectoarele incluse în indice au intrat în teritorii negative, conform CNBC.

La ora publicării ştirii, indicele FTSE al bursei londoneze scădea cu 1,92%, în timp ce DAX 30 din Frankfurt şi CAC 40 din Paris erau pe minus cu 3%. FTSE MIB, indicele bursei din Milano, suferea un declin de 3,3%, iar IBEX 35 din Madrid se deprecia cu 2,6%, potrivit MarketWatch.

De cealaltă parte a Atlanticului, Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq Composite au deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi. Dow Jones era pe minus cu 1,1% la 09:40, ora New York-ului. S&P şi Nasdaq se depreciau cu 1,4%, respectiv 1,7%.

Bursa de Valori Bucureşti este închisă pe 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

Investitorii continuă să reacţioneze la evoluţia potenţialului conflict militar dintre Rusia şi Ucraina, aşteptând între timp şedinţa de politică monetară a băncii centrale americane (Fed) de săptămâna aceasta.

Comitetul Federal al Pieţei Libere se va întruni marţi şi miercuri pentru a decide următorii paşi privind majorarea ratelor dobânzilor. Ritmul alarmant al inflaţiei constituie o problemă majoră pentru banca centrală americană, iar investitorii vor urmări cu mare atenţie decizia Fed. Preşedintele instituţiei, Jerome Powell, va informa în acest sens presa în după-amiaza zilei de miercuri, 26 ianuarie (miercuri noaptea, în cazul României).

Rusia cere retragerea NATO din România şi Bulgaria. Dar poate ea, economic, să susţină un război în Ucraina şi să intre în conflict cu NATO? 

Totodată, pieţele pot oferi noi runde de scăderi, fiind afectate de temerile declanşate de declaraţiile Federaţiei Ruse, care a mobilizat deja aproape 130.000 de miliari la graniţa cu Ucraina. Ieri, Statele Unite au ordonat ca familiile angajaţilor SUA la ambasada din Kiev să părăsească imediat ţara.

Sâmbătă, Marea Britanie a acuzat Kremlinul că ar avea intenţia de a instaura în Ucraina un lider pro-rus. Rusia a respins acuzaţiile conform ar vrea să atace Ucraina, cerând anterior retragerea trupelor NATO din România şi Bulgaria şi revenirea la arhitectura de securitate din 1997.

Anexarea peninsulei Crimeea în 2014 a creat valuri de volatilitate, însă nu atât de mari încât să dezechilibreze considerabil pieţele globale, spune Steve Barrow, head of G-10 strategy al Standard Bank. Totuşi, investitorii nu se pot baza pe o reacţie asemănătoare în cazul unei invazii în toată regula.

Rolul Rusiei de furnizor de gaze naturale pentru Europa de Vest înseamnă că preţurile la energie ar putea declanşa serii de volatilitate de-a lungul pieţelor financiare. Astfel, este posibil ca un conflict ucraineano-rus să cauzeze o creştere a preţurilor gazelor naturale, chiar dacă efectele din piaţă pot fi resimţite pe termen scurt.

Ulterior, volatilitatea declanşată de industria energiei ar putea duce la creşteri pentru dolarul american prin raport cu moneda unică europeană, scriu strategii băncii elveţiene ING.

Vineri, investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti au pierdut 1,2 miliarde de euro, într-o zi în care indicele BET a scăzut cu 2,3% şi a ajuns la 6,2% sub maximul istoric din 14 ianuarie.