Burse - Fonduri mutuale

Interes in crestere pentru actiunile BRD

11.11.2002, 00:00 16

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare, care au coborat in ultima perioada in topul titurilor de la Bursa din punctul de vedere al lichiditatii au fost vineri cele mai tranzactionate de pe piata. Numarul de tranzactii a ramas, insa relativ redus.
In cele 100 de transferuri din ultima sedinta a  saptamanii trecute s-au transferat actiuni in valoare de 7 miliarde de lei. "Dupa cum au evoluat tranzactiile se pare ca a fost vorba de un singur vanzator mare si mai multi cumparatori." a declarat Adrian Caramiha, trader la societatea de brokeraj BRD Invest. Pretul a oscilat intre 28.000 si 28.200 lei/actiune, iar pretul de inchidere, de 28.000 lei/actiune a fost cu 0,7% mai mic fata de pretul de referinta.
O lichiditate ridicata au consemnat si actiunile producatorului de echipamente frigorifice Arctic Gaesti. Cele 16 tranzactii cu actiunile sale au insumat 1,2 miliarde de lei. Pretul a urcat pe parcursul zilei de la 2.150 la 2.200 lei/actiune. Pe piata exista o oferta de preluare a producatorului de frigidere lansata de o companie controlata de grupul turcesc Arcelik, in cadrul careia este oferit un pret de 2.249 de lei pentru fiecare actiune Arctic.
Actiunile Petrom au pierdut la inchidere 1,5% fata de valoarea din ziua anterioara. Dupa ce a coborat pana la 1.320 lei/actiune, pretul actiunilor inregistrat in ultima operatiune realizata vineri a fost de 1.330 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor din piata a fost de 3,2 miliarde de lei.
Cresterea cu 0,7% a indicelul BET-FI al societatilor de investitii financiare s-a datorat cresterii cu cate 50 de lei a preturilor de tranzactionare ale actiunilor SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia. Celelalte trei societati de investitii financiare au ramas la preturile de inchidere din sedinta precedenta.
Pe piata obligatiunilor au avut loc doua tranzactii, in valoare de 30 milioane de lei fiecare, cu titlurile emise de orasele Mangalia si Zalau. Pretul la care s-a transferat obligatiunile este egal cu valoarea nominala, la care s-a adaugat dobanda aferenta perioadei scurse de la ultimul cupon. La finalul zilei, pe piata existau ordine de vanzare pentru cele doua obligatiuni la preturi superioare valorii nominale.
Actiunile producatorului de motoare electrice Ana-Imep Pitesti au fost vineri cele mai tranzactionate de la Categoria I a pietei RASDAQ. Pretul a urcat pe parcursul sedintei pana la 2.200 lei/actiune, iar cotatie medie a fost cu 2,3% mai mare fata de valoarea din ziua precedenta.
Valoarea actiunilor Ana-Imep tranzactionate a fost de 275 milioane de lei. Sociatatea are un capital social de 239 miliarde de lei, si este controlata de societatea Ana Group, a omului de afaceri George Copos, care detine 70% din actiunile producatorului de motoare electrice.
In singura tranzactie de vineri cu actiunile companiei de cercetari aplicative Metav Bucuresti s-au transferat actiuni reprezentand 0,5% din capitalul societatii. Valoarea tranzactiei a fost de 589 milioane de lei. Principalul actionar al societatii, conform datelor furnizate de RASDAQ este Meteor SA, care detinea la mijlocul lunii trecute 55% din actiuni. La sfarsitul lunii iunie, Meteor avea o participare de 66% din capitalul Metav. Compania are un capital social de 115 miliarde de lei. actiunile sale sunt tranzactionate la Categoria de baza a pietei RASDAQ.
Actiunile Comcereal Alexandria au facut obiectul a patru tranzactii in valoare de 530 milioane de lei, la preturi cuprinse intre 12.500 si 12.800 lei/actiune. Pretul mediu a fost cu 11,5% mai mare data de cotatia de referinta. Actionarul majoritar al societatii este fondul de investitii Broadhurst, care detine cel putin 67% din capitalul Comcereal.
Actiunile producatorului de motoare si generatoare electrice UMEB Bucuresti au urcat in pedinta de vineri cu inca 5,9%. Pe parcursul celor 14 tranzactii in valoare de 155 milioane de lei, pretul a urcat pana la 20.000 lei/actiune. Societatea este detinuta de Imsat Bucuresti, care contoleaza peste 96% din actiuni. Pe parcursul acestui an, pretul actiunilor UMEB a fluctuat intre 9.300 si 45.000 lei/actiune.
La Categoria a II-a, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale societatii turistice ONT Carpati, desi s-a realizat doar o trenzactie in valoare de 8 milioane de lei. Pretu de vineri, de 51.000 lei/actiune a fost cu aproape 4% mai mare fata de pretul mediu anterior.

SIF Moldova: Profitul va fi afectat, nu si dividendele
Societatea de Investitii Financiare Moldova a anuntat ca ar putea distribui  actionarilor sub forma de dividend o parte din profitul nerepartizat aferent anului 2001, pentru a acoperi scaderea profitului pe acest an. Profitul pe acest an al SIF va fi redus cu circa 100 miliarde de lei, ca urmare a cheltuielilor pentru constituirea unor provizioane. Acestea vor fi inregistrate in contabilitatea societatii pentru sumele pe care SIF le-ar putea pierde ca urmare a unei decizii a Curtii de Apel, care da dreptul AVAB sa exeute asupra patrimoiului SIF suma de 3,4 milioane de dolari. FPP II Moldova, al carui urmas este SIF Moldova a garantat in urma cu mai multi ani un credit bancar contractat de Max Invest SA, pe care aceasta din urma nu l-a mai rambursat. SIF urmeaza sa actioneze in judecata societatea Max Invest pentru recupererea prejudiciului.
Conducerea SIF estimeaza ca profitul pe anul 2002 va fi cu 71 miliarde de lei mic fata de prevederile Bugetutlui de Venituri si Cheltuieli, in timp ce profitul aferent anului 2001 ramas nerepartizat se ridica la circa 80 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24