Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de pe Bursă sunt reţinuţi din cauza Egiptului

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

01.02.2011, 23:50 17

Bursa a crescut foarte uşor marţi, cu 0,11%, după patru şedinţede corecţii, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunileFondului Proprietatea (FP) au continuat să asigure cea mai mareparte a lichidităţii, deşi volumul de titluri transferate a fostmai redus decât în sesiunile anterioare.

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei debrokeraj Intercapital Invest, crede că revenirea pieţei a fostdeterminată în principal de evoluţia burselor externe, însă atrageatenţia că mulţi investitori încă nu au încredere în continuarealiniei ascendente.

"S-a simţit o oarecare incertitudine, investitorii fiind oarecumrezervaţi în a intra mai puternic la cumpărare. Volumeletranzacţionate au fost mai scăzute faţă de media ultimelor şedinţe,iar asta arată că unii investitori încă nu au încredere în evoluţiapieţei pe termen scurt, după prima şedinţă de revenire. În perioadaurmătoare cred că sunt şanse să vedem o creştere a volatilităţiipreţurilor, situaţia fiind determinată în special de contextulinternaţional", a declarat Mureşian.

El a arătat că pe piaţa din SUA indicele Dow Jones IndustrialAverage, unul dintre cei mai importanţi indici bursieri, se aflăuşor sub nivelul de rezistenţă de 12.000 de puncte şi crede că dacăacest nivel va fi depăşit, creşterile ar putea continua şi pe bursade la Bucureşti.

Pe prima poziţie în topul rulajelor s-au aflat, tot acţiunileFP, cu operaţiuni de 30,7 mil. lei, din care 1,8 mil. lei aureprezentat valoarea unui deal. Totuşi, volumul de titluri FondulProprietatea transferate a reprezentat numai 0,36% din acţiunileFP, faţă de rulajul de luni, de 0,58% din capitalul social.

La finalul şedinţei, titlurile Fondului erau cotate la 0,623lei, preţ în creştere cu 1,3%.

"S-a observat o scădere a interesului pentru acţiunile FonduluiProprietatea, însă această situaţie a fost pentru aproape toateacţiunile tranzacţionate. Acesta este un semn că titlurile FP suntcorelate cu restul pieţei. De asemenea, s-a observat şi o corelareîn evoluţia preţului acţiunilor Fondului Proprietatea cu restultitlurilor tranzacţionate, iar această situaţie cred că se vamenţine şi în viitor", a mai spus Mureşian.

Cele mai mari pachete de acţiuni OMV Petrom au fost transferateîn jurul orelor 11:15 şi 13:00. Investitorii au tranzacţionat întotal titluri ale companiei petroliere de 14,8 milioane lei. Ultimaoperaţiune a fost efectuată la 0,3621 lei, preţ cu 0,58% pestecotaţia de luni.

Acţiunile OMV Petrom şi FP au fost urmate în topul rulajelor detitlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) - 2,7 milioane lei,Banca Transilvania (TLV) - 2,4 milioane lei şi SIF Oltenia (SIF5) -2,3 milioane lei.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiareanunţate marţi de Banca Transilvania, astfel că preţul a crescutnesemnificativ, cu 0,07%, la 1,4 lei.

Profitul net al băncii a crescut anul trecut cu 58%, la 97,8milioane lei, în contextul majorării veniturilor nete din dobânzicu 32%, la 980,7 milioane lei, şi al cheltuielilor nete cuprovizioanele cu 22%, la 640 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europeneavansau cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de pieţele dinEuropa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu maximum 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO