Burse - Fonduri mutuale

Investitorii, faţă în faţă cu incertitudinea: Acţiunile Meta (Facebook) se prăbuşesc cu 24% şi ajung la un minus de 70% în 2022

Business internaţional

Investitorii, faţă în faţă cu incertitudinea:...

Autor: Eduard Ivanovici

28.10.2022, 00:02 335

Acţiunile gigantului din social media Meta Platforms, proprietarul Facebook, Instagram şi WhatsApp, se prăbuşeau cu 24% la startul şedinţei de tranzacţionare de ieri, după un declin de 5,6% în sesiunea de pe Wall Street de miercuri.

Anterior, compania a emis un set slab de prognoze pentru al patrulea trimestru şi a publicat o serie de rezultate sub aşteptările analiştilor. Capitalizarea companiei a scăzut cu circa peste 650 mld. dolari anul acesta, minus 70%, la 267 mld. dolari. La maximul atins în septembrie 2021, gigantul valora peste 1.000 mld. dolari. Profitul net per acţiune (EPS) al societăţii a ajuns la 1,64 dolari în T3/2022, faţă de 1,89 dolari cât estimau analiştii furnizorului de date financiare Refinitiv, potrivit CNBC.

Veniturile au atins 27,71 miliarde de dolari, uşor sub prognozele Refinitiv de 27,38 miliarde.

De asemenea, venitul mediu per utilizator a fost de 9,41 dolari, în contextul unei estimări de 9,83 dolari oferite de StreetAccount şi unui număr de 2,96 de miliarde de utilizatori lunari activi, uşor peste aşteptările furnizorului de date.

Meta se confruntă cu un fenomen amplu, definit printr-o încetinire a cheltuielilor publicitare în mediul online, la care se adaugă provocările impuse de actualizarea de securitate a sistemului de operare iOS al Apple, posibilitatea unei recesiuni în SUA şi o competiţie din ce în ce mai acerbă din partea TikTok. Mai mult, Meta a avut două trimestre la rând în care veniturile au înregistrat pierderi, iar compania este aşteptată să publice a treia scădere consecutivă în T4/2022.

Gigantul american a declarat că veniturile pentru ultimele trei luni vor fi cuprinse între 30 şi 32,5 miliarde de dolari, deci o medie de 31,25 miliarde. Analiştii se aşteptau la vânzări de 32,2 miliarde de dolari.

În vreme ce veniturile s-au redus cu 4% în T3, cheltuielile suportate de Meta au crescut cu 19% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, la 22,1 miliarde de dolari. Profitul operaţional a scăzut cu 46% la 5,66 miliarde, iar marja operaţională a coborât de la 36% în anul precedent la 20% în T3. Per total, profitul net a ajuns la 4,4 miliarde de dolari, minus 52%

Veniturile generate de Reality Labs, divizia dedicată metaverse-ului, aproape s-au înjumătăţit în T3, la 286 de milioane de dolari, pierderile crescând la 3,7 miliarde de dolari, de la 2,6 miliarde anul trecut. Compania se aşteaptă ca pierderile operaţionale ale diviziei să „crească semnificativ de la an la an” în 2023.

„Meta este extrem de agitată în ceea ce priveşte stadiul actual al businessului. Decizia lui Zuckerberg de a concentra eforturile companiei asupra premiselor viitoare ale metaverse-ului i-a distras atenţia de la realităţile nefericite de astăzi”, spune Debra Aho Williamson, analist al Insider Intelligence.

Luând în calcul dinamica din premarket de astăzi, Meta se tranzacţionează la cel mai scăzut nivel din martie 2016, cu opt luni înainte ca Donald Trump să fie ales preşedinte al Statelor Unite.

Big Tech-ul a avut un slab început de sezon de raportări. Miercuri, acţiunile Alphabet (Google) şi Microsoft au pierdut 9%, respectiv 7,7% după publicarea rezultatelor din cel mai recent trimestru. Anterior, acţiunile Snap, compania-mamă a Snapchat, s-au prăbuşit cu 30% într-o singură zi, în condiţiile în care compania a raportat venituri sub aşteptări, rezultatul venind – spun executivii – pe fondul unei economii tot mai slabe şi unor schimbări efectuate în platformă.

„Investitorii încă se chinuie să obţină o anumită direcţie şi au nevoie de claritate privind raportările şi viitoarele decizii ale Rezervei Federale. Să ţinem minte, piaţa este un mecanism care priveşte întotdeauna înainte, iar rapoartele financiare ne spun ce s-a întâmplat în trecut. Investitorii vor claritate şi certitudine. în prezent, incertitudinea este prezentă pe multiple niveluri”, explică Adam Sarhan, CEO al grupului financiar 50 Park Investments.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO