Burse - Fonduri mutuale

Investitorii încearcă să iasă din zona de acumulare

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

01.03.2011, 23:53 28

Bursa a scăzut marţi cu 1,14%, după două şedinţe de creştere,influenţată de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au coborât cu 3,27%şi au pierdut o parte din câştigul de peste 6% înregistratluni.

După ce în precedentele două şedinţe bursa a crescut cumulat cu3,75%, unii investitori au decis să-şi marcheze o parte dincâştiguri, astfel că piaţa a fost pe scădere încă din primeleminute ale sesiunii de marţi.

Ultima operaţiune de marţi cu acţiunile companiei petroliere afost realizată la 0,385 lei, preţ în scădere cu 3,27%. Investitoriiau realizat tranzacţii de 2,5 milioane lei cu aceste titluri. Laînchiderea sesiunii de marţi, primele zece acţiuni în funcţie delichiditate şi analizate de indicele BET aveau cotaţii în scădereîn medie cu 1,22%.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost singurele de la categoriasocietăţilor de investiţii care nu au scăzut. Aceste acţiuni autemperat corecţia indicelui BET-FI la 0,7%, după ce luni indicele aurcat cu 4,38%.

Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei debrokeraj NBG Securities România, spune că scăderile uşoare care auurmat creşterilor accentuate de luni indică un interes ridicat lacumpărare.

"Piaţa încearcă să iasă din zona de acumulare şi să indicesensul evoluţiilor viitoare. Sectorul SIF a fost puternicinfluentat de anunţurile SIF Moldova în ceea ce priveştedividendul, cât şi un posibil exit parţial/total din BCR, iaraşteptările investitorilor fiind în sensul unor anunţuri similaredin partea celorlalte SIF-uri", a declarat Avram.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 45,6 milioane lei (10,8milioane euro), sumă cu 4% sub rulajul de luni, de 47,3 milioanelei (11,2 milioane euro).

"Anul 2011 deja înregistrează un reviriment la nivelul volumelorzilnice tranzacţionate, fiind mai mult decât dublu faţă de nivelulanului trecut, iar mult aşteptata revenire la creştere economică,precum şi îmbunătăţirea ratingului de ţară vor fi motivesuplimentare pentru un interes în creştere faţă de piaţa locală", amai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea şi ale SIF Oltenia au fost celemai lichide, cu operaţiuni de 15,7 mil. lei şi, respectiv, de 7,1milioane lei. Cotaţia acţiunilor FP a crescut nesemnificativ, cu0,08%, la 0,613 lei, iar titlurile SIF Oltenia au avansat cu doar0,07%, la 1,46 lei.

Avram consideră că deblocarea procesului de despăgubire înacţiuni FP, va aduce o presiune suplimentară la vânzare, însă spunecă foarte mult vor conta condiţiile generale de piaţă şi dacăinvestitorii vor avea puterea financiară să cumpere acţiunilerespective fără ca preţul să înregistreze corecţii majore.

Acţiunile SIF Moldova au scăzut cu 0,22%, la 1,332 lei, pe unrulaj de 3,5 milioane lei. Corecţia a venit după ce luni preţul aurcat cu 5,53%. Pe piaţa Deal au fost realizate două tranzacţii cutitluri BRD - 2,6 milioane lei şi FP - 1,7 milioane lei.

Totodată, unii investitori au realizat transferuri cu produsestructurate, unităţi de fond şi contracte futures, în valoarecumulată de 1,3 milioane lei (307.000 de euro).

La finalul sesiunii de la Bucureşti majoritatea pieţelor dinEuropa Centrală şi de Est înregistrau corecţii de cel mult 1,4%.Bursa din Rusia avansa însă cu 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO