Burse - Fonduri mutuale

Listarea Hidroelectrica la Bursă: Statul român, care are 80% din companie, nu vinde acţiuni în ofertă şi are interdicţie ca ulterior închiderii acesteia să vândă timp de 12 luni

Listarea Hidroelectrica la Bursă: Statul român, care...

Autor: Liviu Popescu

12.06.2023, 07:30 13616

Fondul, interdicţie de vânzare pentru 180 de zile Asta în eventualitatea în care listează o parte din pachetul de 20% şi nu integral.

Hidroelectrica, ultima perlă de energie nelistată din portofoliul sta­tu­lui român, se pregăteşte pentru ve­nirea la Bursa de Valori Bucureşti în luna iulie, într-o ofertă de vânzare de ac­ţ­iuni care începe în perioada urmă­toare şi prin care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea vinde inves­tito­rilor un pachet de până la 20% din com­panie.

Restul de 80% din Hidroelectrica este controlat de statul român prin Ministerul Energiei. Statul român nu vinde în această ofertă de listare – initial public offering (IPO), deci îşi va păstra controlul majoritar şi pachetul de 80% şi prin urmare nu va încasa niciun ban.

Toţi banii de pe urma listării, din oferta care poate ajunge la maximum 2 mld. euro, vor merge la Fondul Proprietatea iar ulterior în dividende, în mare parte la fondurile de pensii Pilon II.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO