Compania de foraj Dafora Mediaş (simbol bursier DAFR), inclusă pe lista specială de observare a operatorului bursier, a anunţat marţi la Bursa de Valori Bucureşti că Tribunalul Sibiu a decis pe 9 octombrie deschiderea procedurii falimentului, acţiunile fiind suspendate de la tranzacţionare la ora 15.36.
În dosarul deschis în iunie 2015 apar 19 creditori, printre care Telekom România Communications şi RCS & RDS. Tribunalul a admis cererea formulată de Discret Plaza SRL pentru deschiderea falimentului şi a decis începerea operaţiunii şi dizolvarea societăţii.
CITR – Filiala Cluj SPRL a fost desemnat lichidatorul judiciar. Termenul limită pentru depunerea declaraţiilor de creanţă suplimentară este 22 noiembrie 2023, iar termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi publicarea în BPI a tabelului suplimentar este 22 ianuarie 2024.
În iunie 2015, Dafora, un business de 200 mil. euro controlat de omul de afaceri George Călburean, a anunţat printr-un comunicat sec că se predă în faţa barilului ieftin, cerându-şi singur insolvenţa. Compania avea mai mulţi creditori bănci şi IFN-uri.
În T1/2023, Dafora a raportat o pierdere de 1,4 mil. lei, de la o pierdere de 2,7 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2022, la venituri de 7,6 mil. lei, în urcare cu 458%, conform datelor din raportul financiar trimestrial.
„În trimestrul I 2023 se constată o creştere a cifrei de afaceri faţă de cea obţinută în aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a derulării proiectelor. Rezultatul din exploatare este unul negativ, fiind influenţat de lipsa investiţiilor in acest domeniu strategic in actualul context politicoeconomic. Rezultatul financiar este negativ”, notează compania.
Anul trecut Dafora a realizat venituri de 11,9 mil. lei, comparativ cu 83,6 mil. lei în 2021, rezultând astfel un declin de 85,8%. Grupul a avut o pierdere de 2,5 milioane de lei anul trecut, de la o pierdere de 3,4 milioane de lei în 2021.
Dafora are 12,5 mil. lei capitalizare şi este deţinută în proporţie 49,96% de Gheorghe Calburean, în timp ce Foraj Sonde SA, o altă companie listată la bursă, deţine 12% din numărul de acţiuni. De la începutul anului, acţiunile DAFR înregistrează o creştere de 3,5%, pe fondul unor tranzacţii de 561.500 de lei, arată datele BVB.