• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8325
  • Leu / USD4.6725
Burse - Fonduri mutuale

Lovitură simbolică pentru SUA: Gigantul american Intel, pe cale să îşi piardă poziţia de lider al industriei producătoare de cipuri în faţa sud-coreenilor de la Samsung

Lovitură simbolică pentru SUA: Gigantul american Intel, pe cale să îşi piardă poziţia de lider al industriei producătoare de cipuri în faţa sud-coreenilor de la Samsung

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

11.01.2022, 09:37 1482

Intel Corp este pe cale să îşi piardă statutul de cel mai mare producător de cipuri la nivel mondial. În primele trei trimestre din 2021, Samsung Electronics a deţinut un mic avans în ceea ce priveşte vânzările, notează Bloomberg.

Datele complete pentru 2021 vor fi disponibile la sfârşitul lunii ianuarie, însă şansele spun că Intel va cădea pe locul doi. Investitorii deja se comportă ca şi cum Intel şi-a depăşit deja perioada de glorie. În prezent, există alţi producători de cipuri cu evaluări mai mari, precum Taiwan Semiconductor Manufacturing şi Nvidia Corp, cu o capitalizare de trei ori peste cea a Intel.

Nimeni nu prezice că Intel va dispărea, având în vedere că gigantul american produce marea majoritate a procesoarelor pentru computere la nivel global, mai complexe decât cipurile de memorie produse de Samsung, şi înregistrează o cantitate imensă de cash şi marje uriaşe de profit.

Totuşi, faptul că Samsung va depăşi Intel constituie o schimbare semnificativă. Intel, una dintre primele companii care au marcat Silicon Valley, a dominat industria semiconductorilor, evaluată la 400 de miliarde de dolari, pentru cea mai mare parte a ultimilor 30 de ani. Este cel mai important producător american de cipuri într-o perioadă în care implicaţiile geopolitice plutesc extrem de aproape deasupra industriei.

CEO-ul Pat Gelsinger, care s-a realăturat echipei Intel la începutul lui 2021, plănuieşte să reconsolideze poziţia de lider a companiei, pe care intenţionează să o orienteze către business-ul dedicat producţiei de tip outsourced, dominat de TSMC şi Samsung. Iniţial, investitorii au aplaudat abordarea lui Gelsinger, însă acum îşi concentrează tot mai mult atenţia asupra costurilor pe care le implică planurile CEO-ului şi intervalului de timp în care poate livra rezultate. Este nevoie de câţiva ani pentru a dezvolta un semiconductor şi pentru a construi fabricile în care va fi produs.

Ascensiunea TSMC şi Samsung, întreruperile lanţurilor de aprovizionare şi tensiunile dintre SUA şi China au „alimentat” temerilor conform cărora Statele Unite ar rămâne vulnerabile pe măsură ce o industrie esenţială îşi mută centrul de gravitaţie către Asia.

În 1990, cu doi ani înainte ca Intel să devină liderul industriei mondiale dedicate cipurilor, SUA reprezentau 37% din totalul producţiei globale, scăzând cu 12 procente până în prezent. Ponderea Europei a scăzut şi mai mult în aceeaşi perioadă.

Administraţia Biden ia în calcul o înăsprire a restricţiilor privind vânzările de echipamente către Semiconductor Manufacturing International, cel mai mare producător de cipuri din China, şi a declarat că intenţionează să îmbunătăţească producţia locală de semiconductori.

Acţiunile Intel s-au apreciat cu 5,5% în ultimul an. În aceeaşi perioadă, TSMC şi Samsung au înregistrat o creştere de 10%, respectiv un minus de 14%.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0061
Ieri: 4.9474
Azi: 4.6725
Diferență: -0,8825
Ieri: 4.7141
Azi: 5.8325
Diferență: -0,1353
Ieri: 5.8404
Azi: 4.8048
Diferență: -0,4599
Ieri: 4.8270