• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7525
  • Leu / USD4.7424
Burse - Fonduri mutuale

Lovitură de teatru. Getica 95, cel mai mare furnizor de energie concurenţial, controlat de omul de afaceri Viorel Tudose, cu afaceri de 1,5 miliarde lei, îşi cere insolvenţa: ”E un moment în viaţa oricărei firme. Nu este vorba de acumulare de pierderi în cazul nostru, ci pur şi simplu ne aflăm într-o acută lipsă de lichidităţi şi cerem protecţia statului”

Lovitură de teatru. Getica 95, cel mai mare furnizor de energie concurenţial, controlat de omul de afaceri Viorel Tudose, cu afaceri de 1,5 miliarde lei, îşi cere insolvenţa: ”E un moment în viaţa oricărei firme. Nu este vorba de acumulare de pierderi în cazul nostru, ci pur şi simplu ne aflăm într-o acută lipsă de lichidităţi şi cerem protecţia statului”

Autor: Roxana Petrescu

16.06.2021, 10:51 94375

Getica 95, cel mai mare furnizor de energie local din piaţa concurenţială, deţinut de omul de afaceri Viorel Tudose, şi-a cerut insolvenţa, dosarul din materia falimentului fiind înregistrat pe 15 iunie la Tribunalul Buzău.

“E un moment în viaţa oricărei firme. Nu este vorba de acumulare de pierderi în cazul nostru, ci pur şi simplu ne aflăm într-o acută lipsă de lichidităţi şi cerem protecţia statului”, a precizat Viorel Tudose.

Potrivit acestuia, compania nu a denunţat contracte de furnizare, dar retragerea finanţatorilor, concomitent cu neîncasarea facturilor au obligat compania să apeleze la protecţia insolvenţei.

“Este o etapă. Sunt şi zile mai negre, dar credem că dacă cel mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, a trecut cu bine prin această etapă, la fel vom face şI noi, cel mai mare furnizor”, a mai spus Tudose.

Potrivit unui comunicat al companiei, neîncasarea facturilor de la clienţi, majorarea preţurilor din piaţa de energie, lipsa unei legislaţii stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanţări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecţia prin legea 85/2014. De asemenea, odată cu majorarea preţurilor internaţionale la cărbune, gaze naturale şi petrol, au crescut şi preţurile pe piaţa internă ceea ce a condus la o criza in piaţa de energie. În plus, preţul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent faţă de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacţionează cu peste 50 euro). Toate acestea au determinat o creştere aproape exponenţială a preţurilor la energia electrică, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea europeană.

”Dorim sa depăşim foarte repede această perioadă de incertitudini cu care nu suntem obişnuiţi, impreuna cu clientii din portofoliul nostru pe care ii asiguram pe aceasta cale de toata consideratiunea noastra. Getica 95 Com este unul dintre cei mai importanţi, serioşi şi competenţi furnizori de pe piaţa internă de energie. Vom folosi perioada următoare nu doar pentru a ne redresa activitatea, ci şi pentru a ne relua dezvoltarea. “ a mai spus  Viorel Tudose.

Prima lună a anului a adus schimbarea lide­ru­lui pe piaţa concurenţială a energiei, Getica 95, companie deţinută de omul de afaceri Vio­rel Tudose, devenind cel mai mare furnizor de pe acest segment. Datele publicate de Au­to­ri­ta­tea Naţională de Reglementare în do­me­niul Energiei (ANRE) arată că Getica 95 avea la fi­na­lul primei luni o cotă de piaţă de 12,15% faţă de procentul de 7,9% din perioada similară a anului trecut.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Getica 95 a terminat anul trecut cu un business de 1,5 mld. lei, de 2,3 ori mai mare faţă de cel din 2019, şi un profit net de 81,5 mil. lei faţă de cele 26,1 mil. lei din anul anterior. Creşterea cotei de piaţă a fost prin­cipalul factor al acestei ascensiuni.

Potrivit datelor din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Getica 95 a ajuns la finalul anului trecut la o cotă pe piaţa concurenţială a energiei de 9,36% faţă de 5,97% din 2019.


 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0486
Ieri: 4.9430
Azi: 4.7424
Diferență: 0,8914
Ieri: 4.7005
Azi: 5.7525
Diferență: 0,5032
Ieri: 5.7237
Azi: 4.9466
Diferență: 0,2981
Ieri: 4.9319