Burse - Fonduri mutuale

Mecanica Ceahlău ar putea acorda dividende după o pauză de 9 ani

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Cojocar

25.03.2013, 09:00 1001

Conducerea constructorului de utilaje agricole Mecanica Ceahlău din Piatra-Neamţ (MECF), controlat de SIF Moldova, a propus distribuirea în acest an a unor dividende în valoare de 1,4 mil. lei din profitul obţinut de companie anul trecut, care s-a ridicat la 7,4 mil. lei.

Dacă propunerea va fi aprobată de acţionari, acestea ar putea fi primele dividende încasate de acţionarii Mecanica Ceahlău după aproape un deceniu. Ultima dată când compania a acordat dividende a fost în 2003.

Până în 2009 compania a fost într-un con de umbră din cauza pierderilor pe care le înregistra an de an, însă în ultimii doi ani compania a raportat profituri importante, de peste 7 mil. lei, pe seama boom-ului din agricultură, care a determinat o accelerare a investiţiilor în sector.

Dividendul brut ce ar putea fi încasat de acţionarii Mecanica Ceahlău este de 0,006 lei/unitate. Astfel că raportat la ultimul preţ de pe piaţă, de 0,1342 lei/acţiune, randamentul din dividende ajunge la 4,5%.

SIF Moldova (SIF2) deţine 55,1% din acţiunile Mecanica Ceahlău, iar fondul de investiţii Romanian Opportunities Fund Ltd. Winward Cym are 26,65% din titluri.

Veniturile operaţionale ale companiei au stagnat la 30,5 milioane de lei (6,8 milioane de euro), iar pentru acest an afacerile sunt previzionate să se situeaze la un nivel similar de 29,7 milioane de lei, în timp ce profitul brut este estimat să coboare la 4,3 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO