Burse - Fonduri mutuale

Mechel Targoviste mizeaza pe dublarea profitului la 15 mil. euro

11.04.2008, 20:24 9

Combinatul siderurgic Mechel Targoviste (COS), controlat de grupul rus cu acelasi nume, si-a bugetat pentru acest an un castig net de 54,1 mil. lei (circa 15,5 mil. euro), de peste doua ori mai ridicat decat cel obtinut in 2007, care s-a ridicat la 26,1 mil. lei (7,1 mil. euro).
Afacerile companiei sunt previzionate sa se majoreze in acest an cu 21%, pana la 985 mil. lei (circa 281 mil. euro).
Mechel Targoviste estimeaza ca va produce in 2008 circa 568.000 de tone de otel, cu 18,7% peste nivelul realizat in anul precedent.
Volumul de vanzari al companiei, constand in cea mai mare parte din produsele laminate, este asteptat sa se majoreze in acest an cu peste 13%, la circa 528.000 de tone.
Pretul otelului a inregistrat o crestere semnificativa atat anul trecut cat si in prima parte a acestui an, in ton cu majorarea preturilor la materiile prime, in conditiile in care multi investitori au gasit in acestea un refugiu la criza financiara internationala.
In luna martie a anului trecut, combinatul din Targoviste a pus in functiune o noua masina de turnare continua care a permis cresterea productiei cu 57% peste cea din perioada similara a anului 2006.
In a doua parte a anului trecut, a inceput turnarea otelurilor speciale pe noua masina, care au reprezentat circa 9% din volumul anului trecut.
In aceste conditii, efectele punerii in functiune a acestor capacitati de productie ar urma sa se vada si in acest an.
Vanzarile companiei se indreapta cu preponderenta spre piata interna, si in special pentru piata de constructii, care a inregistrat o crestere puternica anul trecut.
Ca urmare, ponderea vanzarilor la intern s-a majorat substantial in ultimii ani, ajungand anul trecut la peste 90% din vanzari, de la 58% cu doi ani in urma.
Anul trecut, afacerile Mechel Targoviste au urcat cu 25%, pana la aproape
810 mil. lei (242 mil. euro) pe fondul unui profit net in crestere de trei ori, la 26,1 mil. lei (7,1 mil. euro). Profitul din activitatea de baza a producatorului de otel a urcat de aproape 10 ori, la 28,9 mil. lei (8,6 mil. euro).
Cresterea marjei de profit a companiei s-a datorat cresterii productivitatii, atat ca urmare a investitiilor in mondernizare cat si a productiei mai mari realizate cu un numar mai mic de salariati.
Numarul mediu de muncitori ai companiei pe parcursul anului trecut a fost de circa 4.100, cu 8% mai putin decat la finele anului 2006.
Mechel Targoviste a investit anul trecut peste 69 mil. lei (circa 20,6 mil. euro), iar pentru acest an are un program de investitii de 25,6 mil. lei (7,3 mil. euro), bani destinati in principal modernizarii laminoarelor.
Compania a decis ca profitul realizat anul trecut sa fie destinat acoperirii pierderilor din anii precedenti.
Chiar si in aceste conditii, compania mai are inregistrata in bilant o pierdere reportata din anii anteriori in valoare de 378,8 mil. lei (circa 112 mil. euro).
Grupul rus Mechel mai detine in Romania producatorul de sarma Mechel Campia Turzii si a achizitionat anul trecut compania Ductil Steel Buzau, in urma unei tranzactii in valoare de 142 mil. euro.
La ultimul pret de ieri, valoarea de piata a Mechel Targoviste se ridica la 103 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO