Burse - Fonduri mutuale

Mihai Chişu, despre ultimele turbulenţele de pe pieţele din Europa: Bursa de la Bucureşti va deschide săptămâna pe minus

 Mihai Chişu: Bursa de la Bucureşti va deschide săptămâna pe minus

Autor: Adrian Cojocar

04.09.2011, 15:53 659

Mihai Chişu, broker la firma de intermediere IFB Finwest, spune că scăderile importante pe care bursa americană le-a consemnat la sfârşitul acestei săptămâni îşi vor pune amprenta şi asupra debutului de şedinţă de mâine de la BVB.

"Ţinând cont că este o legătură puternică între evoluţia externă şi în special a pieţei americane cu cea românească din cauza speculatorilor, probabil scăderile semnificative de vineri ale burselor va face să vedem corecţii şi la Bucureşti cel puţin în prima parte a şedinţei de luni. Scăderile ar putea fi recuperate dacă cotaţiile futures americane vor reveni mâine pe plus", spune Mihai Chişu.

Indicele american S&P 500 a pierdut vineri 2,5%, indicele german DAX s-a corectat cu 3,4% iar cel francez CAC 40 a scăzut cu 3,6%. Bursele din Spania şi Italia au pierdut vineri 3,4% şi respectiv 3,9%.

"Datele dezamăgitoare cu privire la piaţa muncii din SUA şi amândarea luării unor decizii privind situaţia Greciei au trimis unde de teamă pe pieţele financiare şi au pus presiune pe cotaţiile burselor. Mediul economic este în prezent influenţat preponderent de date negative. Totuşi, dacă în septembrie se va lansa un program de stimulare al economiei SUA (n.r. program denumit quantitative easing 3 sau QE3) mai bine conturat decât precedentul acest lucru ar putea conduce la o apreciere a cotaţiilor în septembrie", consideră Chişu.

Preşedintele Fed, Ben Bernanke, a dat de înţeles recent că din septembrie ar putea da drumul la un nou program de stimulare economică, despre care brokerii spun că este şi motivul creşterilor înregistrate de burse în ultima perioadă, în ciuda corecţiilor puternice de vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO