Burse - Fonduri mutuale

Mihai Purcărea, BRD Asset Management: În momente de panică raţiunea cade prima, vine instinctul de supravieţuire şi vedem reacţii şi în zona financiară. Simţim lucrurile acestea, însă mai puţin decât în 2020

ZF Romanian Capital Market Summit 2022

Mihai Purcărea, BRD Asset Management: În momente de...

Autor: Alex Ciutacu

17.03.2022, 18:58 210

Panica generată de războiul din Ucraina a produs efecte în România, în contextul în care unii investitori au lichidat poziţii pe care le aveau deschise în pieţele de capital sau au ieşit din fondurile în care erau investiţi. Totuşi, impactul nu este la fel de puternic ca la momentul începerii pandemiei, întrucât ameninţarea nu mai este una la fel de palpabilă.

„Raţionalitatea moare. În momente de panică raţiunea cade prima, vine instinctul de supravieţuire şi vedem reacţii şi în zona financiară. Simţim lucrurile acestea, însă mai puţin decât în 2020. Atunci totul era foarte real pentru mulţi, am fost închişi în casă şi impactul a fost imediat. Acum vedem ceva la televizor, dar ne speriem de la distanţă. Ne speriem de un gând posibil, dar în 2020 era ceva palpabim, acum este doar o reacţie impulsivă din partea multora şi care probabil se va dovedi nefastă pentru că atunci când acţionezi sub influenţa emoţiilor greşeşti în marea majoritate a cazurilor, din păcate”, a explicat Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, în cadrul evenimentului ZF Romanian Capital Market Summit 2022.

Prima reacţie în cazul unei astfel de crize la graniţă este una emoţională, iar Purcărea a subliniat că acest lucru se vede „mai ales la investitorii noi”.

„În momentul în care ai o emoţie puternică, te confrunţi cu ceva total neunoscut şi la graniţa noastră, este clar că o parte din investitori se sperie. Şi am văzut asta în societate în toate modurile, de la cozi la ulei, benzină, la fel se întâmplă şi în zona noastră, sunt oameni care scot cash, am văzut iarăşi cumpărare la aur, lucruri care dacă te dai puţin în spate nu sunt neapărat raţionale, vorbim de o ţară membră NATO, UE, nu îmi pun problema gradului de siguranţă”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Romanian Capital Market Summit 2022:

  • Încercăm să explicăm, să îndemnăm la raţiune, pentru că nu are sens să e panichezi, unii clienţi ascultă, unii decid să continue să fie speriaţi, îmbrăţişează modalitatea asta, este şi mult fake news şi asta influenţează iarăşi, dar pe măsură ce timpul trece fie ne obişnuim, fie se va încheia (n.red: războiul), în ambele cazuri viaţa merge înainte.
  • Pe partea de acţiuni cred că este clar că trăim într-un mediu inflaţionist cum nu am mai văzut de foarte mulţi ani, putem analiza în ce măsură companiile şi cât de repede pot să translateze creşterile de preţuri mai departe.
  • Ştim că orice companie pe termen lung va reuşi să translateze aceste creşteri de preţuri, inputurile de producţie, însă contează şi cât de repede pot companiile să facă lucrul acesta, este un aspect destul de important pe partea de acţiuni. Iarăşi, lucru greu de anticipat dar care poate avea un impact mare este ce vor face statele petnru a mitiga creşterile de preţuri, este clar că se vor duce către consumatorii finali, vorbim de inflaţie măricică.
  • Modul în care vor încerca statele să mitigheze din aceste creşteri de preţuri este posibil să afecteze şi companiile, profitabilitatea companiilor. Am văzut în Europa exemple neplăcute în care s-au plafonat preţurile şi au afectat direct companiile. Vom vedea în ce măsură se va întâmpla şi în alte jurisdicţii, însă este ceva care cred că este pe masă acum, acum 2-3-4 ani sau câteva luni era de neconceput, dar este iarăşi un aspect important când investim în acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO