Burse - Fonduri mutuale

Miluţ a obţinut câştiguri de cinci ori mai mari la Prefab în primul semestru, iar vânzările de BCA au crescut

Miluţ a obţinut câştiguri de cinci ori mai mari la Prefab în primul semestru, iar vânzările de BCA au crescut
26.07.2010, 23:05 205

ProducÂtorul de materiale de construcţii Prefab Bucureşti(PREH), controlat de omul de afaceri Marian Petre Miluţ, aînregistrat în primul semestru o scădere a vânzărilor cu circa 12%,la 40 de milioane de lei (9,6 mil. euro), din cauza scăderiipreţurilor de vânzare ale principalelor produse, însă a reuşitsă-şi majoreze profitul net de circa cinci ori, la 3,1 milioane delei (761.000 de euro), datorită reducerii costurilor cu materiileprime.
Prefab, singurul producător de materiale de construcţii listat lacategoria I a Bursei de Valori Bucureşti, este a doua companie careraportează profit în creştere pe primul semestru, după producătorulde aeronave Aerostar Bacău (ARS) În primul semestru din 2009,Prefab a avut o cifră de afaceri de 45,8 milioane de lei şi unprofit net de 650.000 de lei.
"Scăderea cifrei de afaceri se datorează în special reduceriipreţurilor de vânzare ale produselor în contextul economic actual.Semestrul I al anului 2010 a fost, de asemenea, caracterizat şiprin scăderi ale costurilor cu materiile prime, materiale şiutilităţi, scăderi datorate modificărilor de preţ", au explicatreprezentanţii companiei în raportul semestrial.
Prefab deţine o fabrică de materiale de construcţii la Călăraşi,unde produce BCA, dar şi tuburi şi elemente din beton, plase sudateşi agregate minerale. Vânzările companiei sunt preponderent pepiaţa locală, dar Prefab a început în ultima perioadă să exporte şipe pieţele vecine din Bulgaria şi Moldova.

Vânzările şi-au mai revenit în T2
Prefab a înregistrat o creştere de circa 2% a cifrei de afaceri întrimestrul al doilea, după ce în primele trei luni vânzărilecompaniei s-au contractat cu 32%, ceea ce indică o uşoară revenirea cererii pentru materiale de construcţii odată cu începutulsezonului cald.
De asemenea, spre deosebire de scăderea de profit de 77% din primultrimestru, compania a înregistrat un profit net de 2,9 mil. lei întrimestrul al doilea, faţă de pierderi în aceeaşi perioadă a anuluitrecut.
Producţia de BCA a crescut în primele şase luni ale acestui an cu7% faţă de perioada similară a lui 2009, ceea ce indică de asemeneao dezmorţire a activităţii în sectorul construcţiilor rezidenţiale.Creşterea producţiei a fost susţinută şi de punerea în funcţiune aunei maşini noi de tăiat BCA.
Compania a reluat angajările în primul semestru, majorându-şinumărul de angajaţi cu circa 50 până la 554, după ce anul trecut adat afară peste 370 de salariaţi.
Pe de altă parte, pe segmentul lucrărilor de infrastructură şi alproiectelor comerciale, Prefab se confruntă cu o scădere a cererii,care a determinat şi scăderea producţiei.
"În piaţa producătorilor de prefabricate din beton armat şiprecomprimat, stâlpi electrici, elemente de autostradă, pieseprefabricate pentru hiper sau supermarketuri, grinzi pentru podurirutiere, tuburi de canalizare, Prefab încearcă să-şi menţinăaceeaşi cotă de piaţă obţinută în 2009, în condiţiile reduceriisemnificative a cererii pe acest segment de piaţă", se mai arată înraportul companiei.

Schimbări la nivelul conducerii
Prefab a anunţat ieri că funcţia de director general va fi preluatăîn perioada 23 iulie - 31 decembrie de Vlad Miluţ fratelepreşedintelui CA, Marian Petre Miluţ. Vlad Miluţ a fost anteriordirector general adjunct. Marian Petre Miluţ va rămâne numaipreşedinte al Consiliului de Administraţie.
Totodată, membrii CA intenţionează să-l numească administrator peValentin Marian Ionescu, fost preşedinte al Agenţiei Naţionalepentru Privatizare şi ministru al privatizării în perioada1997-1998.
Compania este controlată de preşedintele CA, Marian Petre Miluţ,care deţine prin firma Romerica Internaţional din Bucureşti 80,1%din acţiuni. În acţionariat se mai regăseşte SIF Muntenia (SIF4),cu aproape 13% din titluri.
Acţiunile Prefab au fost transferate de pe RASDAQ pe piaţaprincipală a Bursei de Valori Bucureşti la începutul lunii iulie,mutare care a determinat o creştere a acţiunilor cu circa10%.
Ieri, înainte de publicarea rezultatelor semestriale, acţiunilePREH se tranzacţionau la preţul de 2,31 lei, capitalizareacompaniei fiind de 112 mil. lei (26,3 mi. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24