Burse - Fonduri mutuale

Mobius îşi apără investiţiile din Europa de Est, dar nu e mulţumit de creşterea economică din regiune

Mobius îşi apără investiţiile din Europa de Est, dar nu e mulţumit de creşterea economică din regiune

Mark Mobius, preşedintele Templeton Emerging Markets Group

Autor: Andrei Chirileasa

27.09.2011, 00:05 402

Europa Centrală şi de Est încă este o regiune unde investitorii pot câştiga bani, însă sectoarele şi acţiunile trebuie alese cu atenţie, deoarece perspectiva macroeconomică nu arată aşa de bine ca în alte zone, a explicat Mark Mobius, preşedintele Templeton Emerging Markets Group, într-un interviu pentru CNBC.

Mobius este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în investiţii pe pieţele emergente şi a mizat miliarde de dolari când puţini se încumetau să o facă în Asia, America de Sud sau Europa de Est.

El spune că pieţele din regiune sunt mai stabile decât în urmă cu doi ani. În 2009, monedele din centrul şi estul Europei s-au depreciat mult în urma unei retrageri bruşte a investitorilor străini, generând teama unui iminent colaps. Însă acum rezervele valutare "şi-au revenit chiar frumos", spune Mobius, ceea ce este important pentru că "vrem să fim siguri că putem avea acces la bani dacă este necesar".

"În sensul imaginii macro lucrurile nu sunt atât de interesante, însă dacă ne uităm la unele companii, putem găsi oportunităţi întrucât preţurile au scăzut destul de mult", a precizat Mobius.

Mobius mai spune că în centrul şi estul Europei creşterea este insuficientă. "Aici este problema, de aceea tindem să investim mai mult în Rusia şi Turcia."

Rusia şi Turcia au ponderi de 36%, respectiv 21% în portofoliul regional al fondurilor Templeton, a treia piaţă fiind Austria, cu 17%. Unele companii austriece au o "prezenţă incredibilă în Europa de Est", a declarat Mobius, dând exemplul băncilor Erste Bank şi Raiffeisen. "Avem aceste companii mari care reprezintă o modalitate bună de a avea expunere pe multe dintre aceste ţări", a declarat Mobius.

Următoarea la rând este Ungaria, unde fondurile lui Mobius au investit în companii precum OTP Bank sau compania de farmaceutice Egis.

Ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovacia şi-au văzut recent prognozele privind creşterea economică revizuite negativ de diverşi analişti, fiind foarte expuse la fluctuaţiile de cerere din partea membrilor bogaţi ai Uniunii Europene, Germania fiind principala piaţă de export. "În aceste ţări (CEE) trebuie să identificăm companii care pot produce valoare adăugată", explică Mobius.

"Recent am avut activitate mai multă în România. Vom fi din ce în ce mai prezenţi acolo", a spus Mobius.

În România, Franklin Templeton este managerul Fondului Proprietatea, cu active de peste 3.5 miliarde de euro. În ultimul an însă, fondurile Templeton au realizat investiţii semnificative şi pe bursa de la Bucureşti, în acţiuni precum BRD, Petrom sau BVB.

Criza datoriilor prin care trece zona Euro reprezintă o preocupare, însă Mobius nu crede că întreaga Uniune Europeană va fi afectată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO