Burse - Fonduri mutuale

​Monica Ivan, CEO al societăţii de brokeraj BRK Financial Group, despre investiţia la Gabriel Resources : A fost în orizontul nostru investiţional încă din 2012. Pierderea relativă este de 1,5 mil. lei. Nu mă pot pronunţa în acest moment ce vom face cu această investiţie

​Monica Ivan, CEO al societăţii de brokeraj BRK...

Autor: Liviu Popescu

12.03.2024, 11:16 11439
Monica Ivan, director general al societăţii de brokeraj BRK Financial Group (BRK), listată la Bursa de Valori Bucureşti, spune că Gabriel Resources (GBU) a fost în orizontul investiţional al companiei încă din anii 2012-2013 când se pregătea pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.

“Gabriel Resources a fost în orizontul nostru investiţional, încă din anii 2012-2013, când Gabriel Resources era o companie care stătea pe potenţialul proiectului exploatării miniere. De asemenea, în ultimii 3-5 ani compania a derulat mai multe runde de atragere de capital, structurate prin emiterea unor acţiuni la un preţ cu discount faţă de preţul pieţei şi emiterea unor warranturi (cu titlu gratuit) celor care subscriau acţiuni cu preţul de exercitare mai sus decât cotaţia pieţei. În general ne-am lichidat deţinerile de acţiuni şi am păstrat 2 astfel de warranturi. Penultimul avea scadenţa în decembrie, şi am decis să-l exercităm prin prisma faptului că era « în bani », iar ultimul avea scadenţa în august – o decizie ar urma să luam până la scadenţă. Motivele principale pentru care am decis investiţia au rezultat din comunicatele companiei Gabriel Resources din anul 2023 privind iminenta pronunţării unei hotărâri de către ICSID, astfel încât raportul reward/risk justifica investiţia”, spune Monica Ivan la solicitarea ZF.

De ce a venit anunţul cu privire la investiţie în ziua când era aşteptat verdictul? “Anterior acestui moment, acest pachet nu intra în pragul de semnificaţie. Intrarea în zona pragului de semnificaţie am evaluat-o după raportul curent al Gabriel Resources din data de 7 martie, prin care anunţa că «au fost fost anunţaţi de către ICSID că Tribunalul se aşteaptă să pronunţe o Hotărâre vineri».

Ataşat raportul curent

Ce se va întâmpla cu această investiţie şi cum va fi reflectată pierderea?  “Acţiunile se tranzacţionează la o cotaţie de 0,03 CAD, practic pentru BRK înseamnă o pierdere (relativă) de 0,36 CAD/acţiune * 1.266.350 acţiuni = 455.886 CAD = 1,5 mil. lei. Nu mă pot pronunţa în acest moment ce vom face cu această investiţie”.

Vinerea trecută BRK Financial Group a raportat la Bursa de Valori Bucureşti că „deţine în portofoliul său 1,26 milioane de acţiuni emise de Gabriel Resources“. În raportul publicat la Bursa de Valori, BRK – a cărei deţinere la Gabriel era echivalentul a 0,1% din capitalul social al companiei canadiene, menţiona că a achiziţionat aceste acţiuni la preţul de 0,39 dolari la finalul lui 2023.

Acţiunile BRK s-au apreciat în şedinţa de vineri cu 15% dat fiind faptul că randamentul investiţiei la GBU atunci era de circa 120%. Ieri acţiunile BRK au scăzut cu 15% pe tranzacţii de circa 837.000 de lei. La ora redactării acestei ştiri acţiunile BRK au plus 3,5% pe un rulaj de aproape 100.000 de lei.

BRK Financial Group are o capitalizare bursieră de 44 mil. lei. Compania a avut venituri din activitatea de bază de 35 mil. lei în 2023 şi un profit net de 0,4 mil. lei.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO