Burse - Fonduri mutuale

Morgan Stanley a iesit cu pierderi de 3 mil. € din actionariatul BVB

13.01.2010, 23:09 58

Grupul financiar american Morgan Stanley si-a lichidatparticipatia de 2,7% pe care o detinea la Bursa de Valori Bucuresti(BVB) de la inceputul lui 2008, dupa ce in martie 2009 a renuntatla pachetul majoritar de actiuni al firmei de brokeraj HTI ValoriMobiliare, punand astfel punct planurilor de dezvoltare aafacerilor pe piata locala de capital.

Morgan Stanley cumparase la inceputul lui 2008 doua pachete decate 1,3% din actiunile BVB de la firmele de brokeraj WBS Romaniasi H&C Securities din Iasi la preturi de 150 si 160 delei/actiune, platind in total circa 5,5 milioane de euro.

Ultimele date publice privind tranzactiile cu actiuni BVB, dinluna octombrie, indicau preturi cuprinse intre 30 si 40 delei/actiune. La aceste preturi, americanii au incasat probabilintre 1,5 si 2 milioane de euro din vanzarea actiunilor, marcandastfel o pierdere de peste 3 milioane de euro.

Morgan Stanley nu a mai asteptat listarea Bursei pe platformaproprie si si-a scos la vanzare pachetul de actiuni detinut la BVBinca din noiembrie 2008 si cerea atunci un pret de 40 delei/actiune, dar timp de un an nu a gasit cumparator.

Cel care i-a scapat pe americani de actiuni este omul de afaceriMircea Niculae Musgociu din Targu-Mures, care se numara printreclientii HTI Valori Mobiliare si care a fost raportat ieri cu odetinere de 3,6% din actiunile BVB, devenind astfel cel mai mareactionar al Bursei.

In ultimii doi ani, in actionariatul BVB au intrat mai multepersoane fizice, pe masura ce unele firme de brokeraj au vandutpachete de actiuni pentru a face rost de lichiditati, in incercareade a supravietui crizei financiare. La inceput cei care cumparauactiuni BVB erau mai ales brokeri, cum e cazul lui Daniel Tepes,proprietarul HTI Valori Mobiliare, care detine in nume propriu oparticipatie de 0,64%. In ultima perioada, insa, in actionariatuloperatorului de piata au intrat tot mai multi investitori, uniidintre ei extrem de cunoscuti, precum Ionut Popescu, directorulgeneral al Fondului Proprietatea, cantaretul Tudor Chirila saucreatoarea de moda Irina Schrotter.

In prezent, Bursa a ajuns sa aiba 218 actionari persoane fizicecare detin circa 7% din capital.

Firmele de brokeraj raman cei mai mari actionari ai Bursei de laBucuresti, controland aproape 90% din actiuni. Firma de brokerajRomcapital din Timisoara si-a majorat recent participatia la peste3%, fiind urmata de Broker Cluj si HTI Valori Mobiliare cu cate2,9%, respectiv 2,8%.

Actionarii BVB urmeaza sa decida in februarie listareaoperatorului de piata pe propria platforma, care ar putea sa serealizeze in termen de cateva luni.

In acest moment, actiunile BVB pot fi tranzactionate liber, princontract de vanzare-cumparare, nemaiexistand restrictii cu privirela transferul acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO