Burse - Fonduri mutuale

NEPI a lansat oferta prin care vrea să strângă 50 mil. euro

NEPI a lansat oferta prin care vrea să strângă 50 mil. euro

Foto Octav Ganea

Autor: Adrian Cojocar

30.10.2012, 00:07 1345

Fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI), unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa imobiliară românească, a lansat la începutul acestei săptămâni o ofertă către acţionari prin care şi-a propus să atragă de pe pieţele de capital circa 50 milioane de euro pentru finanţarea unor achiziţii pe care compania le are în negociere.

Oferta se adresează investitorilor de pe cele trei pieţe unde NEPI este listat, respectiv pe bursa de valori din Johannesburg (Africa de Sud), pe segmentul AIM al London Stock Exchange şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Pentru fiecare 100 de titluri deţinute anterior acţionarii fondului vor avea dreptul să subscrie circa 9,4 de noi titluri la un preţ de 4,05 euro/titlu (18,4 lei/unitate). Ieri, acţiunile NEPI au pierdut pe bursă 8,2% din valoare şi au închis şedinţa la un preţ de 15,6 lei/acţiune, astfel că preţul actual de pe bursă este inferior celui din ofertă. Pe bursa de la Bucureşti oferta se va derula în perioada 7 - 12 noiembrie.

În paralel, acţionarii care nu doresc să participe la operaţiune au posibilitatea de a-şi vinde dreptul de participare (drepturi de preferinţă - n. red.) altor investitori care vor putea să le achiziţioneze prin intermediul bursei începând cu data de 30 octombrie.

NEPI este un exemplu pentru modul cum companiile se pot dezvolta rapid prin atragerea de finanţare de pe bursă, numai de la începutul acestui an fondul reuşind să atragă de la investitorii din Marea Britanie, Africa de Sud şi România circa 78 mil. euro pentru a-i plasa pe o piaţă imobiliară românească unde deţinea la jumătatea anului proprietăţi în valoare de 407 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO