Burse - Fonduri mutuale

Noul regulament al fondurilor de investitii pune rabdarea administratorilor la incercare

27.06.2008, 19:44 19

Aparitia noului regulament va duce la o modificare a tutorur prospectelor de emisiune a fondurilor de investitii de pe piata, administratorii avand la dispozitie o perioada de "gratie" de sase luni pentru a se alinia noilor reglementari.
"Aceasta incertitudine legata de momentul adoptarii regulamentului modificat ne afecteaza foarte mult activitatea. Pe de o parte, am ramas in urma cu lansarile de noi fonduri, pe de alta parte nu avem nicio perspectiva in ceea ce priveste constructia noilor produse, pentru ca nu putem sti cate din modificarile inaintate de noi vor fi luate in considerare de Comisie", a declarat Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Certinvest, parte a grupului Aviva.
La inceputul lunii februarie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a supus opiniei publice timp de aproape trei saptamani proiectul de modificare a Regulamentului 15 din 2004, care stabileste modul de functionare a fondurilor de investitii si a societatilor de administrare a investitiilor. Principalele modificari facute de Comisie aveau in vedere materialele publicitare, distributia unitatilor de fond, fondurile de investitii imobiliare si modul de calcul al activului unitar.
"Reprezentantii Comisiei ne-au asigurat in luna februarie ca Regulamentul modificat va fi finalizat in luna mai, insa nu s-a intamplat acest lucru. Noi am preferat sa depunem documentatia pentru autorizarea a doua fonduri - un fond inchis si un fond deschis - fara a mai astepta modificarile Regulamentului", a continuat Voicu.
Reprezentantii CNVM sustin ca vor dezbate regulamentul in luna iulie.
"In luna iulie proiectul de regulament va fi supus atentiei Comisiei. Modificarile propuse si analizate acopera o paleta larga de aspecte, cu rol esential in buna functionare a sistemului, dintre care enumeram: calculul valorii unitare a activului net, distributie, noi tipuri de fonduri inchise", a declarat Victor Stanila, purtatorul de cuvant al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Spre deosebire de Certinvest, pe piata exista administratori care au ales sa astepte noua formula a regulamentului pentru a intocmi prospectele de emisiune ale noilor fonduri.
"Intentionam sa lansam un fond inchis de investitii cu expunere pe piata de actiuni, insa asteptam decizia Comisiei in privinta Regulamentului 15 pentru a intocmi prospectul de emisiune. Pe de o parte, aceasta prelungire a termenului de adoptare ne ajuta pentru ca piata este in scadere si nu intentionam sa lansam un fond in aceste conditii", a spus Marius Olteanu, directorul executiv al societatii de administrare SIRA.
Target Asset Management pregateste lansarea unui fond imobiliar, produs asupra caruia versiunea actuala a regulamentului face putine referiri.
In prezent, administratorul a amanat procesul de structurare a fondului, asteptand noile reglementari. Societatea OTP Asset Management a primit recent avizul de autorizare din partea CNVM pentru primul fond inchis cu capital garantat.
In momentul lansarii, reprezentantii societatii au declarat ca "Comisia Nationala a fost pusa putin in dificultate atunci cand am depus documentatia pentru autorizarea fondului".
In Regulamentul 15 din 2004, fondurile inchise sunt clasificate in fonduri destinate investitorilor calificati, fonduri cu o politica de investitii permisiva, fonduri cu o politica de investitii diversificata.
Modificarea Regulamentului 15 din 2004 ar putea aduce un binevenit impuls industriei fondurilor de investitii care in prezent se afla in unul dintre cele mai coborate stadii de dezvoltare din Europa.
Cu active nete in valoare de 250 de milioane de euro, fondurilor mutuale autohtone se situeaza la mare distanta de pietele vecine din Europa Centrala si de Est unde atat numarul fondurilor, cat si valoarea activelor sunt superioare.

Ce vrea sa modifice Comisia si ce vor administratorii

Propuneri CNVM:
agentul de distributie nu poate face incasari de plati si trebuie sa fie reprezentant exclusiv al societatii de administrare
nu face referiri la certificarea activelor imobiliare
inregistrarea in portofoliul fondurilor a tranzactiilor cu valori mobiliare, instrumente monetare se realizeaza la data efectuarii respectivei tranzactii, cu exceptia tranzactiilor cu valori mobiliare cu venit fix, care se inregistreaza la data decontarii
spotul publicitar de la TV radio trebuie sa contina avertizarea "cititi prospectul de emisiune inainte sa investiti"

Propuneri AAF:
agentul de distributie poate fi reprezentantul mai multor societati si poate incasa plati de la investitori
certificarea existentei activelor imobiliare se poate face pe extrasul de carte funciara/act de proprietate
inregistrarea in portofoliul fondului a tranzactiilor realizate de catre fond se realizeaza la data decontarii
solicita eliminarea avertismentului "cititi prospectul de emisiune inainte sa investiti"
soliticita eliminarea interdictiei potrivit careia un fond inchis nu poate contracta imprumuturi in scopuri investitionale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO