Burse - Fonduri mutuale

O treime din panourile fotovoltaice ale prosumatorilor persoane juridice din România, instalată de Simtel

O treime din panourile fotovoltaice ale prosumatorilor...

Autor: Eduard Ivanovici

23.08.2023, 12:30 19319

Compania românească de inginerie şi tehnologie Simtel Team (simbol bursier SMTL), lider naţional în domeniul energiei regenerabile, a construit până în prezent o treime din capacităţile centralelor electrice fotovoltaice ale prosumatorilor persoane juridice din România. Astfel, conform rapoartelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), la finalul lunii februarie 2023 toţi prosumatorii persoane juridice din România aveau instalată o capacitate de 248 MWp în centrale electrice fotovoltaice, dintre care Simtel Team a instalat o putere totală de peste 80 MWp. 

De asemenea, conform primului studiu dedicat analizei pieţei panourilor fotovoltaice şi energiei electrice solare din România publicat de compania Neomar Consulting, pe parcursul anului 2022 Simtel a fost lider detaşat de piaţă, compania fiind responsabilă de instalarea a 25% din puterile instalate pentru prosumatori persoane juridice la nivel naţional, se arată într-un comunicat de presă. 

Pe parcursul anului 2022, Simtel a susţinut în procesul de tranziţie către energia verde 112 proiecte ale unor prosumatori din România, Republica Moldova şi Germania. 

Compania a realizat şi alte proiecte pentru persoane fizice, precum şi proiecte al căror scop este acela de a injecta energie în reţeaua electrică, fără ca acestea să aibă un statut de prosumator. Beneficiarii proiectelor realizate de Simtel sunt din industrii ca retail, logistică şi producţie, printre aceştia numărându-se companii locale şi internaţionale precum CTP, Dedeman, REWE (Penny Market), Mega Image, Carmistin, Tonelli, Automobile Bavaria, FAN Courier, Promateris, Kaufland şi Ikea. 

În ceea ce priveşte parcurile fotovoltaice pentru care Simtel oferă servicii de mentenanţă şi operare (O&M), conform celor mai recente date publicate de companie, în primul trimestru din 2023, acestea însumau peste 200 MWp instalaţi, ce produc anual 260.000 de MWh. 

Această producţie corespunde consumului a 73.000 de locuinţe într-un an, reducând cu 156.000 de tone pe an emisiile de gaze cu efect de seră, ajutând astfel la protejarea mediului înconjurător şi având un impact pozitiv asupra sănătăţii şi a calităţii vieţii comunităţilor, în special în zonele urbane dens populate, scriu reprezentanţii Simtel în comunicat.

Activitatea de O&M este realizată în România, dar şi în ţări: Germania, Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Ungaria, Chile, Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria. În primul trimestru din 2023, Simtel a înregistrat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 65,6 milioane de lei, o creştere cu 579% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit net de 2,9 milioane de lei, o apreciere cu 896%.

Listată pe piaţa AeRO a bursei locale, societatea are o capitalizare de 290 de milioane de lei, după ce acţiunile SMTL s-au apreciau cu 42% în ultimul an, potrivit BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO