Burse - Fonduri mutuale

Octavian Radu despre AGA la SIF1: Parca era acum 20 de ani

26.04.2009, 18:45 63
Majoritatea membrilor Consiliului de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF1) au fost realesi pentru un nou mandat de patru ani in urma Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) de sambata, insa principalii actionari reclama nereguli importante in desfasurarea AGA si in modul in care conducerea SIF a anulat voturile a peste 20% din actiuni, care a influentat rezultatul final al votului.
Mai multe grupuri de actionari puternici au incercat sa schimbe conducerea SIF Banat-Crisana, care administreaza activele SIF de peste 13 ani, insa doar Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania a reusit sa prinda un loc in CA.
Banca Transilvania sustine ca voturile fondurilor administrate de BT Asset Management au fost anulate ilegal, dupa ce CNVM ar fi trimis vineri o adresa conducerii SIF prin care considera ca fondurile respective nu actioneaza in mod concertat. De asemenea, au axistat in cadrul AGA luari de pozitie din partea reprezentantilor unor fonduri straine, precum Firebird, prin care acestea au solicitat conducerii SIF explicatii privind decizia de a le anula voturile pe motiv ca ar actiona in mod concertat cu Banca Transilvania.
"Am fost socat si m-am simtit trimis cu 20 de ani in trecut. Mai mult de jumatate din voturile exprimate nu au fost luate in considerare, dupa bunul plac al vechiului CA, fara nicio explicatie. Doresc sa precizez ca nu a fost cazul meu, eu mi-am exprimat cei 1% pe care-i detin fara obstructie. Dar m-a socat lipsa de respect si de bun-simt, aroganta cu care domnul Cuzman ne-a tratat, de parca noi, actionarii, am fi niste intrusi care avem tupeul sa-i deranjam", a declarat pentru ZF Octavian Radu, proprietarul grupului de firme RTC, care a candidat pentru un loc in Consiliul de Administratie al SIF1.
Conducerea SIF1 a anulat voturile a circa 20% dintre actiuni pe motiv ca detinatorii acestora ar actiona in mod concertat. Cel mai important grup este cel din jurul Bancii Transilvania, caruia i s-a redus dreptul de vot de la 17,5% la 1%.
Reprezentantii SIF Banat-Crisana si nici cei ai CNVM nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.
 
Nou alesi
SIF1 - Horia Ciorcila (presedinte BT), Carmen Dumitrescu
SIF2 - Emilian Badica, Elena Andrei, Iosefina Morosan
SIF3 - Floriean Firu, Petru Mihalcea
SIF4 - Catalin Doica (fost secretar de stat Min. Finante), Marian Hoinaru, Ion Lisca, Gheorghe Glaman, Dan Pascariu (presedinte UniCredit Tiriac Bank)
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO