Burse - Fonduri mutuale

Oferta Transgaz s-a închis. Tranşele de retail au fost suprasubscrise. Preţul va fi anunţat diseară sau mâine

Oferta Transgaz s-a închis. Tranşele de retail au fost...

Autor: Andrei Chirileasa

16.04.2013, 14:23 1618

Oferta publică prin care statul vinde pe bursă 15% din acţiunile Transgaz Mediaş (TGN) s-a închis la ora 13:00, iar intermediarii ofertei au acum de procesat ordinele de subscriere primite de la investitori, de realizat alocarea şi de stabilit preţul final al ofertei.

Potrivit datelor disponibile în sistemul bursei la ora 14:00, tranşele alocate investitorilor de retail au fost suprasubscrise. Pe tranşa subscrierilor mici, unde investitorii au putut plasa ordine cuprinse între 10 şi 1.000 de acţiuni, cererea totală de acţiuni este de 343% din numărul total de acţiuni alocate. Investitorii de pe această tranşă vor primi un discount faţă de preţul final, care va fi de 5% pentru cei care au subscris în primele trei zile şi de 3% pentru cei care au subscris ulterior.

Pe tranşa subscrierilor mari, de peste 1.000 de acţiuni, cererea este de 187% din numărul de acţiuni alocate. Cu alte cuvinte şi această tranşă a fost suprasubscrisă cu 87%, majoritatea ordinelor fiind plasate în ultima zi. Şi cei care au subscris pe tranşa mică şi cei de pe tranşa mare vor primi mai puţine acţiuni decât au cerut, gradul de alocare urmând să fie stabilit după centralizarea tuturor ordinelor.

Cea mai importantă este însă tranşa investitorilor instituţionali, care reprezintă 85% din numărul total de acţiuni din ofertă. Subscrierile pe această tranşă sunt secrete, fiind ţinute de intermediari într-un registru închis (book închis), astfel că doar intermediarii cunosc nivelul subscrierilor. Pe baza ordinelor plasate de investitorii instituţionali va fi stabilit şi preţul final al ofertei. Toate ordinele vor fi ordonate descrescător după preţ şi se va trage linie acolo unde tranşa este subscrisă în proporţie de 150%. Dacă gradul de subscriere va fi mai mic de 150%, atunci preţul final va fi egal cu preţul minim din ofertă, de 171 de lei.

Preţul maxim din ofertă a fost de 230 de lei.

Anunţul privind preţul final şi nivelul subscrierilor va fi făcut diseară sau cel mai probabil mâine, deoarece intermediarii au un volum mare de ordine de procesat, majoritatea investitorilor plasând ordinele în ultima zi a ofertei.

Oferta Transgaz este intermediată de un consorţiu condus de Raiffeisen Capital&Investment, din care mai fac parte cehii de la Wood şi BT Securities.

Pe bursă, preţul acţiunilor Transgaz era la ora 14:00 apropiat de 196 de lei, iar capitalizarea companiei este de 526,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24