Burse - Fonduri mutuale

Oltchim, 120 mil. € pentru repornirea petrochimiei

Autor: Adrian Cojocar

19.09.2010, 23:46 24

InvestiŢiile totale pe care com­bi­na­tul chimic Oltchim RâmnicuVâlcea (OLT) trebuie să le facă pentru a re­porni instalaţiile depiroliză din cadrul pe­trochimiei Arpechim, ale cărei active le-aachiziţionat la începutul anului, se ridică la 120 mil. euro,po­tri­vit condu­cerii companiei. Suma include şi preţul de 12,9mil. euro plătit către Pe­trom pentru cumpărarea activelor dincadrul secţiei de petrochimie de la Piteşti.
Cifrele avansate în prezent de către companie pentru repornireaArpechim sunt mult mai ridicate decât cele previzionateiniţial.
În luna martie, conducerea Oltchim es­tima că va avea nevoie decirca 15 mil. euro pentru efectuarea de reparaţii în ve­derearepornirii instalaţiilor aferente uzi­nei din Piteşti. ConstantinRoibu, di­rec­torul general al combinatului chimic, spunea recentcă va avea nevoie de circa 50 mil. euro capital de lucru pen­truachiziţia materiei prime necesare acestui proces.
Chiar şi aşa, reprezentanţii Oltchim con­sideră că redeschidereasecţiei din cadrul Arpechim este mult mai puţin costisitoare decâto investiţie într-o instalaţie nouă.
"Costul total al achiziţiei, reviziei şi repornirii întregiipetrochimii din Piteşti se ridică la 120 de milioa­ne de euro, încondiţiile în ca­re numai o instalaţie nouă de piroliză, cu ocapacitate echivalentă s-ar ridica la 350 de milioane de euro",spun reprezentanţii Oltchim.

Oltchim a convocat recent acţio­narii pentru a decidecontrac­ta­rea unor credite noi în valoare de 100 mil. euro, dincare 40 mil. euro sunt des­ti­n­ate finalizării lucrărilor derevizie şi re­paraţii a instalaţiilor, iar restul pentru capital delucru necesar pentru func­ţio­narea integrată a combinatului.
Redeschiderea secţiei de petro­chi­mie de la Piteşti este vitalăpentru com­bi­natul chimic, aceasta urmând să-i asigure materiaprimă ne­ce­sară func­ţionării la capacitate ma­xi­mă fără de careOltchim înregistrează anual pier­deri de 50 mil. euro.
"Suntem convinşi că rezultatele fi­nanciare înregistrate dupărepornirea pe­tro­chimiei de la Arpechim vor de­mon­stra căstrategia aleasă de ma­nage­mentul Oltchim şi susţinută deGu­vernul României a fost cea câştigătoare pen­tru companie şistatul român", spun re­prezentanţii combinatului din RâmnicuVâlcea. Aceştia au lăsat să se înţeleagă că lu­crările de repornirea instalaţiilor de piroliză sunt pe final.

După integrarea activităţii Oltchim cu cea de la Piteşti conducereacom­bi­na­tului plănuieşte să-şi asigure şi minele de sare şicalcar de la Ocnele Mari, respec­tiv energia electrică, investiţiicare ar pu­tea să o transforme în cel mai profitabil com­plexpetrochimic din sud-estul Eu­ro­pei, potrivit unui studiu rea­lizatde fir­ma de consultanţă Tecnon Orbicem Londra.
În prezent, combinatul se află într-o situa­ţie critică din cauzapierderilor ma­-jore înregistrate în ultimii ani. În primulse­mestru din acest an pierderile Oltchim au ajuns la 177,2 mil.lei (41,9 mil. euro), nivel cu 52% mai ridicat decât în acelaşiinterval din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO