Burse - Fonduri mutuale

Oltchim, cea mai disputată companie de stat, a revenit la afacerile de dinainte de criză

Oltchim, cea mai disputată companie de stat, a revenit la afacerile de dinainte de criză

Constantin Roibu, şeful Oltchim

Autor: Adrian Ionut Cojocar

05.05.2011, 23:57 2638

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), condus de peste20 de ani de Constantin Roibu, a ajuns în primul trimestru dinacest an la afaceri de 464,7 mil. lei (110,1 mil. euro), cifră cu93% peste nivelul înregistrat în intervalul ianuarie - martie alanului trecut.

Pe fondul avansului afacerilor pierderile combinatului s-auredus de 20 de ori, la 2,6 mil. lei (0,62 mil. euro). În perioadasimilară a anului trecut Oltchim a înregistrat un rezultat negativde 52,8 mil. lei (12,8 mil. euro).

În primul trimestru din 2008, înainte ca în Europa să debutezeoficial criza economică, Oltchim raporta afaceri asemănătoare, decirca 467 mil. lei şi pierderi de 3,6 mil. lei.

Oltchim este în prezent cea mai disputată companie dinportofoliul statului, fiind inclusă pe lista societăţilor pentrucare Guvernul s-a angajat faţă de FMI să demareze procedurile deprivatizare. Grupul german PCC, care deţine 12,16% din acţiuni,şi-a declarat în numeroase rânduri interesul pentru preluareacombinatului şi se luptă de circa trei ani cu conducerea Oltchimpentru a-şi impune strategia.

În acest an, un fond britanic specializat în active cu problemea intrat în acţionariatul Oltchim cumpărând 11,92% din acţiuni.Acţiunile Oltchim au cea mai mare creştere de pe Bursă de laînceputul anului, de peste 100%.

Întărirea leului a adus companiei câştigurifinanciare

Pierderile financiare ale Oltchim cu plata dobânzilor la bancă,care în primul trimestru au cumulat 24,7 mil. lei, au fostcompensate de venituri contabile în valoare de 37,7 mil. leiînregistrate în contul "alte venituri financiare" şi care sunt celmai probabil rezultatul reevaluării datoriilor în valută alecompaniei în contextul întăririi leului în această perioadă. Lafinele anului trecut cursul leu/euro era de circa 4,28, iar până la31 martie 2011 moneda europeană a pierdut circa 4% din valoare,respectiv un nivel de 4,11 lei/euro.

Pe de altă parte, pierderile din exploatare s-au redus la 3,8mil. lei de la peste 54 mil. lei în primul trimestru din 2010, pefondul majorării afacerilor.

Creştererea afacerilor Oltchim a fost susţinută şi anul trecutde vânzările de polioli şi plastifianţi, care au contribuitîmpreună cu peste 60% din vânzările companiei. Poliolii suntproduse intermediare pentru obţinerea, spre exemplu, a spumelorpoliuteranice pentru industria mobilei, pentru cea de construcţii,industria auto şi altele. Plastifianţii sunt utilizaţi în producţiade mase plastice de uz industrial. Potrivit raportului Oltchim,există o cerere puternică pentru plastifianţi, care provine dinOrientul Mijlociu. Oltchim este singurul producător din ţară deplastifianţi şi anul trecut avea o cotă de 7,52% din vânzările lanivel european pe acest produs, iar vânzările de polioli aleOltchim au reprezentat în 2010 circa 5,2% din totalul celor de lanivelul Europei.

Oltchim şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 2,43mld. lei (590 mil. euro), în creştere cu 70,2% faţă de cearealizată anul trecut, care s-a ridicat la 1,4 mld. lei (338 mil.euro). Totodată, compania estimează că va reveni pe profit, cu uncâştig de circa 500.000 de euro, după pierderi de 223,3 mil. lei(53 mil. euro) înregistrate anul trecut.

Instanţa a dat undă verde pentru împrumuturi de 100 mil.euro, blocate de PCC

Conducerea companiei şi-a propus ca începând cu a doua parte aanului 2011 să pornească secţia de petrochimie din cadrul Arpechimachiziţionată anul trecut de la Petrom pentru a funcţiona lacapacitate. Pe parcursul ultimului an Oltchim a funcţionat la sub35% din capacitate, potrivit declaraţiilor anterioare alereprezentanţilor companiei. Pentru pornirea activităţii de laArpechim, combinatul chimic are nevoie de circa 60 mil. euro pentrucapital de lucru, sumă pe care vrea s-o împrumute de la bănci.

Nemţii de la PCC au cerut în instanţă anularea hotărâriiacţionarilor prin care s-a decis contractarea de către societate aunor împrumuturi de 100 mil. euro destinate repornirii activităţiidin cadrul Arpechim. La termenul din 29 aprilie Curtea de ApelPiteşti a respins recursul PCC, decizie care este definitivă şiirevocabilă, au anunţat ieri reprezentanţii Oltchim.

Titlurile Oltchim înregistrau ieri o scădere de 2,4%, până la unpreţ de 0,416 lei/unitate. La acest nivel capitalizarea companieieste de 34,1 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO