Burse - Fonduri mutuale

Oltchim, din nou in cadere libera

05.12.2003, 00:00 11

Actiunile Oltchim au coborat ieri cu 14,3% dupa ce anultarea procesului de privatizare a produs o scadere similara la finalul lunii noiembrie.
Scaderea s-a datorat de aceasta data operatiunii de majorare a capitalului social prin conversia datoriilor catre AVAB in actiuni. Operatiunea de conversie nu tine seama de valoarea reactualizata a activelor combinatului, ci de capitalul social ramas nemodificat in ultimi sase ani, astfel ca AVAB va ajunge sa detina 91% din actiunile Oltchim, iar cotele celorlalti actionari vor fi drastic reduse. Fondul de investitii Lindesll, care detinea 12,5% din Oltchim va mai detine dupa majorare 1,1%.
Actiunile Oltchim au coborat in primele minute ale sedintei pana la 1.140 lei/actiune, cel mai mic pret la care se puteau realiza ieri tranzactii. Acesta a fost si pretul consemnat la inchidere, in scadere cui 15% fata de cotatia anterioara.La finalul sedintei de trazactionare nu mai existau investitori dispusi sa cumpere actiuni Oltchim. Valoarea operatiunilor de ieri cu actiunile combinatului a fost de 220 milioane de lei, iar brokerii spun ca dupa evolutia de ieri, este foarte probabil ca scaderea actiunilor combinatului sa continue si azi. Titlurile combinatului chimic vor fi suspendate din nou de la tranzactionare luni pentru schimbarea societatii de registru al actionarilor.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost ieri cele ale Bancii Transilvania, cu operatiuni in valoare de peste 4 miliarde de lei. Pretul a avut o evolutie stabila, iar ultima tranzactie a zilei s-a realizat la 4.100 lei/actiune, cotatia din sedinta de miercuri.
Societatile de inevstitii financiare au inregistrat inca o zi de crestri moderate, Indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestor societati a urcat cu 0,8%. SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania si SIF Moldova au urcat cu cate 50 de lei fata de preturile anterioare, in timp ce SIF Oltenia si SIF Muntenia au ramas la cotatiile de miercuri. Cele mai ttranzactionate actiuni dintre SIF-uri au fist cele ale SIF Transilvania, cu operatiuni in valoare de 3,7 miliarde de lei.
Cea mai mare companie cotata s-a mentinut ieri la pretul atins cu o zi ineinte, 1.460 lei/actiune, Sedinta de tranzactionare a fost mai linistita decat cea anterioara, valoarea actiunilor transferate fiind de 1,2 miliarde de lei. Actiunie Banci Roamne pentru Dezvoltare au inregistrat o corectie negatica de 1% dupa cresterea din ziua anterioara. Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a realizat la 19.500 lei/actiune . Valoarea titlurilor transferate a fost de 2,7 miliarde de lei.
O usoara tendinta ascendenta s-a remarcat in ultimele zile in cazul actiunile companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucurespti. Cotatia a crescut ieri cu 1,2% si au ajuns la 4.300 lei/actiune. O crestere mai mare au inregistrat titlurile producatorului de aluminiu primar Alro Slatina, care au ajuns la 16.800 lei/actiune, cu 9% mai mult decat pretul de referinta.



Actiunile companiei Confectii Vaslui au fost ieri cele mai tranzactionate de la Bursa Electronica RASDAQ si au atins din nou maximul istoric dupa o crestere de 8,3%.
Valoarea celor opt tranzactii de ieri cu titlurilre companiei a fost de 623 milioane de lei. Pretul a urcat pe parcursul zilei de la 19.500 lei/actiune pana la 21.000 lei/actiune, cotatie la care s-au realiat ultimele tranzactii. Societatea este listata la categoria de baza a pietei si se situeaza de mai multe luni printre cele mai tranzactionate de pe piata. Valoarea nominala a unei actiuni Confectii Vaslui este de doar 1.000 de lei. Compania nu are nici un actionar care sa detina mai mult de 10% din capitalul sau.
La categoria I a pietei, o crestere spectaculoasa inregistreaza in ultimele sedinte au inregistrat titlurile santierului naval Severnav Mehedinti, dar valoarea tranzactiilor a fost extrem de redusa. In ultimela saptamana cotatia Severnav s-a dublat. Ieri pretul a ajus la 59.000 lei/actiune, in cresetre cu 9% fata de ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor a fost de doar 23 milioane de lei.
Cele mai tranzactionate actiuni de la categoria I au fost cele ale producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti. Pretul a ramas stabil in jurul valorii de 2.500 lei/actiune, dupa tranzactia din ziua anterioara in care s-a transferat un pachet in valoare de peste 9 miliarde de lei la pretul de 2.700 lei/actiune. Valoarea operatiunilor derulate ieri pe piata a fost de 451 milioane de lei.
Actiunile Rompetrol SA (Vega) s-au stabilizat de cateva zile la preturi de peste 600 lei/actiune. Toate ceel 14 tranzactii de ieri s-au realizat la acelasi pret, 610 lei/actiune. Cotatia medie a pierdut 0,4% fata de miercuri. Valoarea actiunilor transferate a fost de 133 milioane de lei.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au coborat ieri pentru prima  data dupa listarea pe piata de capital sub pretul de 180.000 lei/actiune. Pe parcursul celor 21 de operatiuni cotatia Argus a coborat pana la 179.000 lei/actiune. Valoarea actiunilor transferate a fost de peste 568 milioane de lei.
Indicele general al pietei, RASDAQ-C, care urmareste evolutia tuturor actiunilor listate a continuat cresterea din ziua precedenta si au urcat pana la 1.280,9 puncte. Valoarea totala a titlurilor transferate ieri a fost de 5,6 miliarde de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24