Burse - Fonduri mutuale

OMV Petrom începe anul în forţă şi cumpără cel mai mare portofoliu de proiecte verzi: Compania preia 50% din acţiunile Electrocentrale Borzeşti, cu 1 GW de eolian şi fotovoltaic în portofoliu, şi pachetul integral al Renovatio, cel mai mare jucător local în mobilitatea electrică

Christina Verchere, Director General OMV Petrom.

Christina Verchere, Director General OMV Petrom.

Autor: Cristina Bellu

03.01.2024, 09:18 27086

OMV Petrom (simbol bursier SNP), unicul producător de petrol şi gaze din România şi cea mai mare companie integrata de energie din sud-estul Europei, anunţă că va achizitiona de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din actiunile Electrocentrale Borzesti, care detine proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian si 50 MW fotovoltaic.

“Proiectele vor fi dezvoltate, construite si operate in parteneriat cu RNV Infrastructure”, spun reprezentanţii companiei într-un anunţ la BVB

Potrivit acestora, OMV Petrom va achizitiona integral şi Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari retele de incarcare pentru vehicule electrice din Romania, cu peste 400 de  puncte de incarcare şi cu perspective de crestere la aproximativ 650 pana in 2026.

În urma acestui parteneriat, OMV Petrom impreuna cu Renovatio întenţionează să  investeasca, pana in 2027, aproximativ 1,3 miliarde euro, inclusiv finantare bancara, in surse regenerabile in Romania.

Contributia OMV Petrom pentru achizitia si constructia acestor proiecte este estimata la pana la 350 milioane euro, spun reprezentanţii companiei.

Finalizarea tranzactiilor este prognozata sa aiba loc in prima parte a anului 2024, dupa indeplinirea anumitor conditii.

„Cu aceste tranzactii progresam semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic si diversificat de proiecte regenerabile. Ambitia noastra este sa ne mentinem pozitia de lider in domeniul energiei in sud-estul Europei, transformand in acelasi timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon.”, spune Christina Verchere, director General OMV Petrom.

Prin achizitionarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din Romania, OMV Petrom completeaza portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW. Parcul fotovoltaic si cele patru parcuri eoliene vor fi construite in zona de nord-est a Romaniei. Conform estimarilor actuale, parcul fotovoltaic ar trebui sa furnizeze energie electrica sistemului energetic national de la inceputul anului 2024, in timp ce parcurile eoliene sunt estimate sa inceapa treptat productia intre 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la reteaua nationala de transport a energiei electrice.

“Suntem incantati de intrarea in parteneriat cu OMV Petrom pentru a construi aproximativ 1 GW in proiecte care vor livra energie verde in Romania si pentru a continua dezvoltarea sustenabila a serviciilor de mobilitate electrica”, spune Aurel Arion, director general Renovatio.

Odata cu achiziţionare integrală a Renovatio Asset Management, OMV Petrom devine cel mai mare jucator in domeniul mobilitatii electrice din Romania, adaugand peste 400 de puncte de incarcare noi la reteaua existenta.

La sfarsitul anului 2023, reteaua regionala OMV Petrom numara aproximativ 270 de puncte de incarcare instalate, inclusiv prin parteneriate.

 
 

.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO