Burse - Fonduri mutuale

Panica, la ea acasa pe Bursa. SIF-urile au pierdut 38% intr-o luna si jumatate

Panica, la ea acasa pe Bursa. SIF-urile au pierdut 38% intr-o luna si jumatate
24.05.2010, 23:00 37

Odata cu scaderea abrupta a Bursei din ultimele saptamani,investitorii de pe piata de capital incep sa rememoreze momenteledramatice care s-au petrecut in urma cu circa un an si jumatate,cand una dintre cele mai mari banci de investitii din lume, LehmanBrothers, si-a anuntat falimentul. Si atunci ca si acum, Bursa seafla pe un trend puternic descendent, care a continuat si a stersin mai putin de sase luni de zile 62% din valoarea BET, principalulindice al Bursei.

Volatilitatea de la Bursa, care in analiza fundamentala este oexpresie a riscului, a urcat puternic, variatiile zilnice aleSIF-urilor din ultima luna ajungand la 3%, un nivel mai ridicat sidecat cel din momentul caderii bancii americane.

Dupa un inceput de an in care SIF-urile s-au bucurat de atentiepe seama revenirii economiilor europene si asteptarilor privindmajorarea pragului de detinere al acestora, de la inceputul luniiaprilie indicele BET-Fi a scazut cu 38% pana in prezent.

"Este o perioada tulbure si o sa mai continue nesiguranta de pepietele de capital. Zona euro este lovita cel mai tare. SIF-urilesunt foarte susceptibile la astfel de evenimente si sunt asimilatesectorului financiar pentru ca au detineri mari la banci. Laaceasta se adauga si lipsa unei perspective clare in ceea cepriveste pragul la SIF-uri. Sunt de parere ca vom avea un rezultatin aceasta privinta in urmatoarea luna sau doua de zile", spuneAdrian Manaila, directorul general al casei de brokerajEldaInvest.

Potrivit lui, in prezent exista spaime la nivel global de genuldezmembrarii zonei euro, care conduc la vanzarile masive de peBursa. Vineri, SIF-urile au pierdut peste 7%, iar rulajul pieteis-a cifrat la 16,5 mil. euro.

Pe fondul variatiilor mari din ultima perioada de pe Bursa,piata a inceput sa fie dominata din nou de speculatori, ca intimpul furtunii financiare din urma cu circa un an.

"Psihologia investitorilor duce la astfel de evolutii, insapentru cine are vana, cred ca este bine sa stea cu ochii pe piete,pentru ca pot sa apara oportunitati. Perceptia investitorilor fatade piata a fost mai importanta in ultimii doi ani decat calculelesi analizele fundamentale. Cei mai multi investitori care au facutun profit cat de mic ies din piata ca sa nu innebuneasca de cap custirile negative. Lucrurile nu se clarifica si asteapta. Impresiamea este ca fondurile straine au vandut deja, pentru ca volumele depe Bursa au fost ridicate, nu niste maruntisuri", a precizatManaila.

Corectiile puternice din ultimele saptamani au facut ca indiceleBET-FI, care reuneste cele cinci societati de investitii financiarede pe Bursa, sa se situeze cu 30% sub nivelul inregistrat in zilelecritice din timpul falimentului Lehman Brothers. Spre deosebire,indicele BET a coborat numai recent sub nivelul de 5.000 de puncte,inregistrat in acea perioada.

Principalele zece titluri de pe Bursa s-au mentinut de altfelmai bine, acestea situandu-se inca pe plus de la inceputul anului,cu un avans in medie de 6%.

"Mi se pare extrem de neclara conjunctura interna. FMI zice canu a cerut reduceri de salarii, guvernantii zic ca le reduc. Acumzic ca nu ajung acestea si pun si impozite si taxe. Daca le fac peamandoua odata se pun rau si cu populatia, si cu mediul de afaceri.Cred ca este cea mai proasta solutie", este de parere AdrianManaila.

Si bursele straine sunt in fierbere

  • Indicele de volatilitate (VIX) al pietei americane a urcatvertiginos in ultima luna de zile si a depasit pragul de 40 depuncte, considerat de investitorii de pe piata de capital ca fiindunul extrem de ridicat.
  • In ultimele luni, VIX coborase sub nivelul de 20 de puncte, pefondul revenirii principalelor economii.
  • Nivelul maxim atins de indicele de volatilitate VIX a fost de80 de puncte si s-a inregistrat in lunile octombrie si noiembriedin 2008, pe corectiile cele mai drastice ale burseiamericane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO