Burse - Fonduri mutuale

Pentru Petrom, brokerii au renuntat la SIF-uri

15.05.2003, 00:00 11

Actiunile celei mai mari companii cotate au reintrat ieri in forta in ringul Bursei. Cotatiile actiunilor companiei petrolietre au urcat pana la 1.270 lei/actiune, cel mai mare pret din ultimele trei luni, iar la inchidere ultima tranzactie s-a realizat la 1.240 lei/actiune, cu 5% mai mult fata de cotatia precedenta.
Valoarea operatiunilor cu actiuni Petrom a atins ieri un nivel record: 18,3 miliarde de lei, aproape jumatate din valoarea totala a tranzactiilor de la Bursa. Optimismul cumparatorilor de actiuni Petrom a fost atat de mare incat o parte din acestia si-au lichidat ieri alte plasamente pentru a cumpara cat mai multe actiuni ale companiei petrioliere. Societatile de investitii financiare au pierdut ieri peste 2%, iar valoarea tranzactiilor cu actiuni ale acestora s-a dublat fata de sedinta anterioara.
"Nu cred ca exista o alta explicatie pentru scaderea SIF-urilor in afara de fapul ca unii investitori au vandut actiuni SIF pentru a lua actiuni Petrom," a comentat Adran Caramiha, trader la societatea de brokeraj BRD Sercurities. Cea mai importanta scadere in randul societatilor de investitii financiare a fost cea a actiunilor SIF Moldova, care au coborat cu 4,2% pana la 2.300 lei/actiune.
Printre motivele care stau la baza cresteri actiunilor Petrom se numara decizia companiei de a demara un program de rascumparare a actiunilor proprii, la preturi care ar putea ajunge pana la 1.500 lei/actiune, rezultatele financiare ale primului trimestru care au corespuns asteptarile investitorilor si apropierea termenului pana la care trebuie finalizat procesul de privatizare. Brokerii spun ca ascensiunea actiunilor Petrom ar putea continua si in zilele urmatoare. "Dupa  cum a evoluat piata miercuri, actiunile Petrom ar trebui sa mai creasca si in zilele urmatoare. Evolutia actiunilor va fi totusi influentata si de alte evenimente, cum ar fi publicarea strategiei de privatizare a companiei," a adaugat Caramiha.
Ascensiunea Petrom a fost insotita de o crestere a actiunilor celei de-a doua societati ca marime de la Bursa, Banca Romana pentru Dezvoltare. Actiunile BRD aflate in ultimele zile pe o tendinta clar descendenta au urcat ieri cu 1,7% pana la 17.500 lei/actiune. Banca Transilvania s-a mentinut la cotatia de marti, 3.150 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile acesteia, s-a incadrat in limitele unei zile normale de tranzactionare, 2 miliarde de lei, in ciuda faptului ca pe piata au existat ordine de tranzactionare de valaore mare.
Cresterea actiunilor companiei de constructii Impct Bucuresti a copntinuat si ieri. Titlurile Impact au avut o evolutie ascendenta pe tot parcursul sedintei si au incheiat ziua la cotatia maxima, 4.500 lei/actiune, in crestere cu 3,5%.
Una dintre cele mai oscilante evolutii a fost inregistata ieri de actiunile producatorului de motoare electrice Electroputere Craiova. Actiunile acestuiia au urcat pana la 1.090 lei/actiune, dupa care au coborat la inchidere pana la 940 lei/actiune. Ultima cotatie a actiunilor Electroputere a fost cu 3% mai mica fata de cea precedenta.

Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de camasi Braiconf Braila, cotate la categoria a II-a a pietei RASDAQ, au urcat ieri cu 6,5% pe fondul unei cresteri a valorii tranzactiilor. Actiunile Braiconf au ajuns pana la 19.000 lei/actiune, in timp ce valorea transferurilor a fost de 128 milioane de lei.
Valoarea transferurilor cu actiunile producatorului de ulei Argus Constnta a revenit la valoarea pe care o inregistra la inceputul acestui an. Tranzactiile de ieri cu actiuni Argus au insumat aproape 1,5 miliarde de lei. Cotatiile au fluctuat intre 270.000 si 280.000 lei/actiune, iar pretul mediu a urcat cu 1,1%.
Cele mai lichide titluri de la categoria a II-a au fost, la fel ca in zilele precedente cele ale Romcarbon Buzau. Valoarea transferurilor a crescut ieri si mai mult si a depasit un miliard de lei. Cotatia a atins la inchidere valoare de 30.000 lei/actiune, iar pretul mediu a castigat aproapr 3%.
In ciuda acestor cresteri evolutia nefavorabila a celorlalte actiuni de la aceasta categorie nu a determinat doar o crestere semnificativa a indicelui RAQ-II. Companiile de la categoria I au crescut, in medie cu un procent. Cea mai semnificativa modificate de pret la aceasta categoria a fost cresterea cu aproape 12% a actiunilor santierului naval Aker Braila. Actiunile acestuia au urcat pe parcursul zilei pana la 19.000 lei.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au fost din nou cele mai tranzactionate de la aceasta categorie, cu o valoare a transferurilor de 158 milioane de lei. Pretul a avut o evolutie la fel de stabila ca si marti. Toate cele 12 operatiuni s-au realizat la 1.300 lei/actiune.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata  au fost cele ale detinatorului de spatii comerciale Ro-Stylle dn Bacau. In cele 14 operatiuni de miercuri s-au transferat actiuni reprezentand peste 10% din capitalul societatii. Cotatiile au coborat de la 300.000 lei/actiune pana la 225.000 lei/actiune, pret la care s-au transferat cele mai multe dintre tituri. Valoarea totala a operatiunilor de ieri a fost de 2,2 miliarde de lei.
Actiunile producatorului de bere Brau Union Romania nu au fost ieri printre cele catre care s-a indreptat ieri atentia investitorilor. Peretul a oscilat intre 33.500 si 34.000 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a fost de doar 20 milioane de lei. Pretul mediu a coborat cu 0,5%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24