Burse - Fonduri mutuale

Petrolexportimport va investi 3 milioane euro în construcţia unui depozit de gaz petrolier lichefiat

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Carol Dan, Roxana Pricop

21.10.2013, 20:28 746

Traderul de produse petroliere Petrolexportim­port Bucureşti (simbol bursier PEI) va investi, în pe­rioada 2014-2015, aproximativ 3 milioane de euro pentru construcţia unui depozit de gaz petrolier lichefiat (GPL) şi extinderea unei unităţi de stocare existente deja, în localitatea Popeşti-Leordeni.

„Valoarea totală a investiţiei este de circa 3 mil. euro, finanţată din credit bancar şi cu aport financiar propriu, şi se va derula în perioada 2014-2015. Prin realizarea acestei investiţii se asigură condiţiile necesare pentru creşterea cifrei de afaceri şi a pro­fitului realizat“, potrivit unui comunicat al companiei transmis luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În comunicat se precizează că managementul com­paniei a optat pentru construcţia depozitului de GPL întrucât piaţa de profil este „într-o creştere constantă“, de aproximativ 12% anual, susţinută de preţul cu 50-60% mai scăzut decât al benzinei sau motorinei.

„GPL auto câştigă tot mai mult teren în competiţia cu benzina şi motorina pe măsură ce puterea de cumpărare a populaţiei scade, precum şi pe masură ce interesul pentru carburanţii ieftini şi nepoluanţi creşte. Preţul GPL auto este cu 50 - 60% mai scăzut faţă de cel al benzinei sau al mo­to­rinei“, spun oficialii companiei în co­municat.

Depozitul de GPL va deservi clienţii din Bucureşti.

Compania este controlată de firma Laird Resources, înregistrată în Insulele Virgine Britanice.

Firma era deţinută de omul de afaceri Ovidiu Popescu, decedat în iulie 2011. Laird Resources a cumpărat în 1999 de la fostul Fond al Proprietăţii de Stat 51% din acţiunile Petrolexpor­t­import, apoi şi-a majorat participaţia la 76,7%.

Petrolexportimport a fost înfiinţată în 1948 şi înainte de 1989 era principala companie prin intermediul căreia se desfăşurau afacerile cu petrol ale României.

Compania are 19 angajaţi şi a încheiat primul semestru al anului cu un profit net de 127.385 lei, de aproape şase ori mai mic decât în primul semestru al anului trecut, când a câştigat 745.000 lei. Veni­tu­rile companiei s-au contractat în pri­mul semestru  la 140,7 milioane de lei, cu 30% mai puţin decât în acelaşi interval al anului trecut. Cheltuielile com­paniei au fost de 140,6 mil. lei, în scădere cu 30% faţă de 2012.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile companiei s-a încheiat ieri la un preţ de 18 lei/acţiune, la această cotaţie capitalizarea bursieră a companiei fiind de 7,3 milioane de lei (1,6 milioane de euro). Pe bursă, în 2006, compania a atins cea mai mare valoare, de 26 milioane de euro, pentru ca acum să valoreze mai puţin de 2 milioane de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO