Burse - Fonduri mutuale

Petrom a renuntat la investitiile in fonduri, pentru Petromservice

24.03.2008, 18:43 6

Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a incasat la inceputul acestui an 1,2 miliarde de lei (324 milioane de euro) din vanzarea investitiilor detinute in fonduri umbrela, castigul din aceste investitii ridicandu-se la circa 130 de milioane de lei (35 de milioane de euro).
Suma obtinuta din vanzarea titlurilor a acoperit in mare parte achizitia diviziei de servicii petroliere din cadrul Petromservice, tranzactie incheiata in luna februarie, care s-a ridicat la 328,5 milioane de euro.
Potrivit documentelor companiei supuse spre aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor, care va avea loc pe data de 22 aprilie, valoarea justa a fondurilor umbrela a fost la sfarsitul anului trecut de 1,148 miliarde de lei (310 milioane de euro), iar costul initial de achizitie a fost de 1,07 miliarde de lei (289 de milioane de euro).
Petrom a preluat aceste fonduri in 2005, castigand in cei trei ani de plasament aproximativ 35 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca aceasta investitie financiara a adus Petrom un randament de aproximativ 12% in cei trei ani.
Suma din vanzarea fondurilor a fost incasata in ianuarie, anul acesta, fiind utilizata la 1 februarie pentru plata achizitiei privind serviciile petroliere ale Petromservice, tranzactie cu o valoare de 328,5 milioane de euro.
Alaturi de aceste servicii, Petrom a mai luat si un numar de 9.775 de angajati si a anuntat investitii de 90 de milioane de euro pentru dezvoltarea acestei noi structuri.
Totodata, compania a anuntat odata cu aceasta tranzactie infiintarea unei noi divizii care se numeste Servicii Explorare si Productie (E&P Services).
Rezultatele acestei divizii vor fi incluse in rapoartele aferente diviziei de explorare si productie din cadrul Petrom.
Compania a inregistrat anul trecut un profit net de
532 de milioane de euro (1,7 miliarde de lei), in scadere cu 18% in euro, din cauza unei productii mai scazute si pe fondul unui leu puternic in primele trei trimestre.
Cifra de afaceri a celei mai mari companii romanesti a ajuns la 3,68 de miliarde de euro (12,2 miliarde de lei), in scadere cu 1% comparativ cu 2006 cand a inregistrat 3,71 miliarde de euro (13 miliarde de lei).
Actiunile Petrom au inregistrat vineri o crestere de 3,2%, dupa ce pierdusera peste 9% in sedinta de joi.
De la inceputul anului, actiunile Petrom au pierdut 17%. Capitalizarea companiei este de 6,28 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24