Burse - Fonduri mutuale

Piata a inceput optimist, dar brokerii tot vad corectia dupa colt

Piata a inceput optimist, dar brokerii tot vad corectia dupa colt
04.01.2010, 23:07 24

Bursa de la Bucuresti a inchis prima sedinta din acest an increstere, cea mai mare apreciere la nivelul indicilor fiindinregistrata de societatile financiare, grupate sub BET-FI, care auurcat cu aproape 2,4% fata de ultima cotatie din decembrie. In topa urmat indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata,care a avansat cu 1,3% peste referinta, in timp ce indicatorulenergetic BET-NG a inregistrat o apreciere de 1,2%.

Rulajulpietei a fost unul extrem de redus insa, de doar 2,5 mil. euro,peste un sfert din acesta fiind realizat pe piata de obligatiuni,unde s-au transferat titluri de stat in valoare de circa 0,78 mil.euro.

"Sincer, nu ma asteptam la un rulaj mai mare decat cel de azi(ieri - n.a.). Intotdeauna evolutia din prima saptamana nu esterelevanta pentru a da un trend pietei. De saptamana viitoare amputea asista la o crestere a lichiditatii in piata, pe masura ceinvestitorii revin din concedii", a explicat Ovidiu Serdean, brokerin cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Cele mai tranzactionate titluri de ieri au fost ale SIF Moldova(SIF2), care au inregistrat o crestere de aproape 1,8%, cea maimare crestere la aceasta categorie fiind consemnata insa deactiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 2,8% pestereferinta. Restul SIF-urilor au urcat cu valori cuprinse intre 2,2%si respectiv 2,7%.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) auocupat prima pozitie in topul aprecierilor, cu o crestere de 1,9%fata de referinta, in timp ce actiunile BRD au avansat cu circa1,5% fata de cotatia din decembrie.

"Ma bucur ca piata a inceput intr-o nota optimista si a inchisin urcare, dar mai mult ma astept la o corectie, care insa nutrebuie sa sperie pe nimeni. Apreciez ca fiind evolutia normala,tinand cont de aprecierile puternice din ultimele luni. Plus deasta, traditional vorbind, intotdeauna la inceput de an, fie inianuarie, fie in februarie, piata se retrage spreconsolidare", a adaugat Serdean.

In sectorul energetic, cresterea la nivelul indicelui BET-NG afost incetinita de corectia puternica a titlurilor Transelectrica(TEL), care au coborat cu aproape 4%. Companiile petroliere Petrom(SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat cele mai mariaprecieri dintre companiile energetice, de 1,2% si respectiv 2,5%fata de referinta.

Titlurile Condmag (COMI) au urcat cu 4,4%, una dintre cele maimari cresteri din sedinta de ieri, insa prima pozitie in topcresteri a fost ocupata de actiunile Altur (ALT), care au sarit cu15% peste cotatia din decembrie. Si titlurile Bucovina Casa deMunte (BCM) au inregistrat o apreciere asemanatoare, de 14,3% fatade referinta.

"Tot de saptamana viitoare cred ca ne putem face o impresie sidespre tendinta pietei pe termen scurt. Trebuie avut in vedere capiata americana testeaza maximele si evolueaza decorelat fata derestul principalelor piete bursiere, iar o corectie pe Dow Joneseste probabil sa apara in perioada urmatoare", a continuatSerdean.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au inchis pecrestere prima sedinta din acest an, foarte aproape de pragul de25.000 de puncte.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care continua avansurile incepute in decembrie.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul cresterii pretului la titei, la aproape 80de dolari/baril.
  • Evolutia companiilor Altur (ALT) si Condmag (COMI), care auinregistrat cresteri puternice inca din prima zi a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO