Burse - Fonduri mutuale

Pocorea, BRD: Actiunile principale au ajuns din nou la preturi atractive

28.09.2007, 18:50 48

Bursa a mai facut ieri un pas inapoi, pierzand 0,6% la nivelul indicelui BET si 1% pe BET-FI, chiar daca brokerii spun ca motive fundamentale pentru noi scaderi nu sunt, iar actiunile principale de pe piata au ajuns sa fie din nou atractive. Bursa romana a continuat de altfel sa faca nota discordanta fata de pietele internationale, dominate ieri de cresteri.
"Este un mix de motive care ar fi putut determina noua scadere. Au fost ordine de vanzare pe actiunile lichide, dar nu mai putem vorbi in aceste momente de o marcare de profit in randul fondurilor de investitii straine", a declarat Daniel Pocorea, directorul general adjunct al BRD Securities.
"Cei care vand au motive 'certe' pentru care fac acest lucru, cum ar fi de exemplu retrageri de cash. E posibil ca de aceasta data scaderile recente sa aiba legatura si cu agitatia politica, un alt motiv fiind si acela ca maine (azi - n. red.) e ultima zi pentru scadenta pe septembrie la Bursa din Sibiu", a adaugat Pocorea.
Brokerii spun ca evolutia de pe piata locala nu a fost grava, comparativ cu ce s-a intamplat pe pietele externe, avand in vedere ca la nivelul indicelui BET se inregistreaza o crestere de 17% de la inceputul anului.
"Motive fundamentale pentru noi scaderi eu nu mai vad. Actiunile lichide, SIF-urile in special, dar si BRD, Banca Transilvania sau Petrom, au ajuns la preturi atractive, iar in cazul SIF-urilor, acest lucru se vede bine din cresterea de volum pe care acestea au avut-o", a adaugat Pocorea. "Nu suntem atat de jos incat sa fim excitant de ieftini, dar suntem la un nivel de unde avem din nou un potential de crestere bun", a mai spus el.
O tendinta de crestere pe piata se va contura insa, spun brokerii, de-abia dupa ce si pietele internationale vor intra pe un trend clar de crestere.
"Saptamana aceasta, pietele internationale au fost pe plus, dar poate vin din nou stiri negative si iar se vor duce in jos. Pana nu se calmeaza lucrurile pe pietele externe nu o sa asistam nici noi la reluarea tendintei de crestere", considera Daniel Pocorea.
Ieri, pe piata de derivate de la Bucuresti nu s-a incheiat nici un contract futures pe indicele BET, dar brokerii cred ca noul produs pe care-l va oferi Bursa, contractele pe indicele BET-FI, vor atrage mai mult atentia investitorilor. Tranzactionarea contractelor futures pe BET-FI va incepe de azi.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 0,5%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la 2,76 milioane de euro (9,33 milioane de lei), cel mai mare rulaj de pe Bursa. Lichiditatea atinsa ieri de actiunile SIF Oltenia a fost cea mai mare de la sfarsiul lunii trecute, revenind astfel dupa o perioada mai slaba. Titlurile SIF Oltenia au urcat in debutul sedintei la un nivel maxim de 4,25 lei/actiune si au atins un minim de 4,09 lei/actiune. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 4,14 lei/actiune, cu circa 17% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut si cu 16% sub maximul istoric atins in urma cu doua luni.

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) au pierdut ieri 1,5%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 2,54 milioane de euro (8,60 milioane de lei). Raiffeisen Capital & Investment (RCI), divizia de brokeraj a Raiffeisen Bank, si-a modificat recent recomandarea privind actiunile BRD din "pastrare" in "cumparare", dupa scaderea semnificativa inregistrata de titlurile BRD in ultima luna. Analistii RCI si-au mentinut pretul tinta pentru urmatoarele 12 luni, de 30,55 lei/actiune, cu 18% mai mare decat pretul actual din piata, de 25,9 ei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile BRD s-a perfectat la pretul de 25,5 lei/actiune, cu peste 40% de la finele anului trecut.

Titlurile Flamingo (FLA) au pierdut ieri 1,6% pe fondul unei lichiditati de 892.000 de euro (3,02 mil. lei). Compania, al doilea retailer de produse electronice, electrocasnice si IT&C de pe piata locala, a anuntat ca va investi circa 8 milioane de euro in dublarea numarului de magazine Flanco World, la 20 de unitati. Potrivit oficialilor companiei, 3 mil. euro vor fi investiti in magazinele propriu-zise, in timp ce dotarea cu produse a acestora se va ridica la circa 5 milioane de euro. Potrivit estimarilor companiei, extinderea lantului de magazine Flanco World va conduce la majorarea veniturilor firmei cu peste 30%. Ultima tranzactie cu titlurile Flamingo s-a perfectat ieri la pretul de 0,379 lei/actiune.

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut ieri 1% pe fondul unei lichiditati de 779.000 de euro (2,64 milioane de lei). Compania petroliera a raportat in primul semestru tranzactii comerciale in valoare de 350 de milioane de dolari cu companiile care fac parte din grupul OMV, actionarul majoritar al Petrom. Principalul furnizor al companiei a fost in primul semestru OMV Supply & Trading inregistrata in Elvetia, casa de comert cu produse petroliere a grupului OMV. Petrom a mai incheiat tranzactii cu produse petroliere de la OMV Refining & Marketing si a mai platit aproape un milion de euro pentru servicii de management catre OMV Solutions.

Actiunile Talc Dolomita (TALD) au sarit ieri cu 12,62% pe fondul unui rulaj de circa 478.000 de euro (1,62 mil. lei), al doilea de pe piata RASDAQ. Actionarii companiei controlate de omul de afaceri Ovidiu Tender se vor intruni la finele lunii viitoare pentru a discuta majorarea capitalului companiei cu aproape 1,1 mil. euro (4 mil. lei). Operatiunea ar urma sa se realizeaze prin incorporarea rezervelor obtinute din profitul anilor anteriori, in valoare de 0,76 mil. euro (2,6 mil. lei) si aport al actionarilor. Fiecare actionar ar urma sa primeasca doua actiuni gratuite la una detinuta anterior si va putea sa subscrie inca o actiune noua la valoarea nominala de 2,5 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24