Burse - Fonduri mutuale

Pragul la SIF-uri ramane in aer: Deputatii amana pe termen neprecizat discutiile privind pragul la SIF-uri. Cum comentati?

Pragul la SIF-uri ramane in aer: Deputatii amana pe termen neprecizat discutiile privind pragul la SIF-uri. Cum comentati?
02.03.2010, 00:00 93

Membrii Comisiei de buget si finante din Camera Deputatilorsustin ca poarta in continuare discutii cu principalii actori de pepiata de capital privind modificarile legislative care vor trebuioperate odata cu ridicarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1%la 5%.

Comisia de buget si finante trebuie sa elaboreze raportul finalpe baza caruia deputatii vor vota modificarea legii pietei decapital si ridicarea pragului de detinere la SIF-uri. Senatul aaprobat proiectul de lege la inceputul lunii noiembrie, iar deatunci actiunile SIF-urilor au crescut in medie cu 50%, insa CameraDeputatilor este forul decizional, iar un vot negativ in Camera arinsemna esecul proiectului.

"Discutiile privind pragul la SIF-uri s-au amanat. Data la carese vor relua depinde de cum vor avea loc discutiile cu CNVM, cunoul Consiliu al Bursei si cu reprezentanti ai pietei de capital,dar si de rezolvarea problemelor pe care le-am identificat. Pragulde detinere la SIF-uri este o problema minora, comparativ cucelelalte identificate", a declarat Adrian Nitu, secretar alComisiei pentru buget, finante si banci. El se numara printreinitiatorii proiectului, care propunea la inceput eliminareacompleta a pragului de detinere.

"A aparut ipoteza ca discutiile despre prag vor fi reluate inaprilie, dupa ce vor avea loc alegerile de noi conduceri laSIF-uri", a precizat senatorul Ovidiu Marian, initiatorulproiectului.

Actionarii celor cinci SIF-uri sunt convocati sa participe laAdunarile Generale Anuale care vor avea loc in intervalul cuprinsintre 21 si 29 aprilie. Intrebat daca reluarea discutiilor va tinecont de Adunarile Generale care au loc la SIF-uri in luna aprilie,Adrian Nitu nu a dat detalii, explicand ca "atunci cand va fi luatao decizie finala, vom avea grija sa nu producem probleme inpiata".

Se lucreaza la amendamente

In prezent, membrii Comisiei elaboreaza o serie de amendamentepe care le vor aduce proiectului legislativ si pe care ulterior "leva negocia cu principalii participanti la piata", potrivit luiNitu. In acest sens, conducerea Comisiei de buget alaturi desecretarii generali s-au intalnit recent cu oficialii CNVM, urmandca in perioada urmatoare sa mai aiba loc "cel putin o intalnire cureprezentantii CNVM", mai spune el.

"Vrem sa facem o treaba buna. Am gasit o serie de probleme,printre care cele legate de votul concertat sau de modul in care seregleaza situatiile in care se depaseste pragul, pe care trebuie sale rezolvam", a mai spus secretarul general al Comisiei.

In primele doua saptamani ale lunii februarie, asteptarileinvestitorilor privind intrarea proiectului legislativ in Comisiade buget au alimentat o apreciere de 2,5% a indicelui celor cinciSIF-uri, pentru ca, odata cu amanarile intervenite, indicele BET-FIsa incheie luna februarie in crestere cu 1,6%.

Fara pragul de detinere, SIF-urile nu mai vand niciopoveste

In ciuda amanarilor intervenite in dezbaterea proiectuluilegislativ, analistii sunt optimisti in privinta ridicarii praguluide detinere.

"Ma asteptam sa existe amanari, avand in vedere ca alegerileprezidentiale au avut loc la finele anului trecut si in momentul defata exista alte prioritati pentru legislativ decat majorareapragului la SIF-uri. Ridicarea efectiva a pragului ar putea avealoc cel mai devreme in aprilie-mai, perioada care va coincide cuanuntul de catre SIF-uri a politicii de dividende si a bugetelor devenituri si cheltuieli", a spus Adrian Lupsan, directorul generaladjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Razvan Rusu, director de investitii la societatea deadministrare a investitiilor Aviva Investors, este de parere ca"ridicarea pragului de detinere a intrat in linie dreapta, chiardaca exista un grup de interese care opune rezistenta".

Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, alaturi de IoanCuzman, presedintele SIF Banat-Crisana, au fost printre cei maivehementi opozanti ai ridicarii pragului de detinere, sustinand infata comisiilor parlamentare ca daca legea va trece, atunci piatade capital va fi manipulata.

Sefii SIF-urilor sunt insa principalii beneficiari ai praguluide detinere de 1%, care le-a permis in urma cu un an sa obtina noimandate la conducerea SIF-urilor, dupa ce au suspendat drepturilede vot ale mai multor grupuri de investitori.

"Cred ca sefii SIF-urilor au devenit constienti ca ridicareapragului este un mers firesc al lucrurilor. Faptul ca acestea ausolicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa permitaachizitiile de actiuni intre SIF-uri, este un semnal ca SIF-urilese repliaza la viitoarele conditii din piata", a mai spus Lupsan dela Intercapital.

Impactul amanarilor intervenite in dezbaterea proiectului delege asupra evolutiei actiunilor SIF-urilor pe Bursa se va resimtiin perioada urmatoare prin scaderea volumelor de tranzactionare,dar si prin "lipsa unei directii clare de evolutie a SIF-urilor",mai spun analistii.

"Pana nu se discuta pragul in Comisia de buget, SIF-urile nu voravea o evolutie clara, iar volumele de tranzactionare vor scadea",a spus Marius Trif, director general al societatii de brokerajCarpatica Invest.

"In afara de pragul de detinere, SIF-urile nu mai vand niciopoveste investitorilor. Daca SIF-urile vor acorda dividende,acestea vor fi mici, bancile din portofoliu au raportat rezultatein scadere, iar datele fundamentale nu indica ca actiunileSIF-urilor ar fi subevaluate. Cu toate acestea, pragul de detinerenu este singurul motor de crestere. Daca pietele externe se voraprecia in perioada urmatoare, vom vedea cresteri pe actiunileSIF-urilor", a conchis Rusu de la Aviva Investors.

AFACERI DE LA ZERO