Burse - Fonduri mutuale

Prodplast şi-a marcat exitul din acţionariatul SIF Oltenia

Prodplast şi-a marcat exitul din acţionariatul SIF Oltenia

Autor: Roxana Pricop

23.12.2015, 00:08 975

Producătorul de mase plastice Prod­plast Bucureşti (simbol bursier PPL), con­trolat de Florin Pogonaru, şi-a marcat exitul din acţionariatul SIF Oltenia (SIF5) după ce luni, 21 decembrie, a vândut 1,28% din ac­ţiunile SIF-ului, mare parte din deţinerea rămasă.

Preţul la care a fost încheiată tranzacţia a fost de 1,75 lei/titlu, cu 4,7% peste cotaţia ac­ţiu­nilor SIF5 din piaţa principală. Valoarea totală a tranzacţiei s-a ridicat astfel la 13 mi­lioane de lei.

La acelaşi preţ de 1,75 lei/titlu, Prodplast a mai vândut un pachet de 2,3 milioane de acţiuni SIF5 în data de 18 noiembrie. Cu­mulând cele două tranzacţii, în ultimele două luni Prodplast a vândut 9,75 milioane de ac­ţiuni SIF5, reprezentând 1,68% din capitalul societăţii de investiţii financiare.

Suma încasată de Prodplast pentru aceste acţiuni se ridică la 17 milioane de lei.

Vânzarea de acţiuni are loc în contextul în care relaţiile dintre Tudor Ciurezu, preşe­dintele SIF5, şi omul de afaceri Florin Pogo­naru, în trecut unul dintre cei mai mari acţionari persoane fizice ai SIF-ului, s-au răcit în ultimul an.

În această vară, SIF Oltenia şi-a marcat ieri exitul din firmele Prodplast Imobiliare (PPLI) şi Nord SA (NORD), controlate de omul de afaceri Florin Pogonaru, cu care preşedintele SIF-ului s-a aflat în conflict pe seama modalităţii de finanţare şi realizare a mallului Veranda din zona Obor.

Acţiunile PPLI vândute de SIF5 au fost cumpărate de SIF Moldova. Însă SIF5 şi-a menţinut participaţia de 27,5% din capitalul Prodplast. 

Producătorul de mase plastice a revenit pe profit în primele nouă luni datorită vânzărilor mai mari de produse şi veniturilor de pe urma investiţiilor pe bursă. Prodplast, care produce granule de PVC pentru industria cablurilor electrice şi folii de polietilenă pentru amba­lare industrială şi construcţii, şi-a majorat vânzările cu 16% la nouă luni, până la 37,4 milioane de lei. Veniturile au devansat chel­tuielile, iar compania a obţinut profit din exploatare de 1,78 milioane de lei, faţă de pierderi de 0,48 milioane de lei anul trecut.

Compania a raportat un câştig de aproape un milion de lei din investiţiile companiei pe piaţa de capital. Prodplast a obţinut astfel în primele nouă luni un profit net de 2,62 milioane de lei, faţă de pierderi de 1,7 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Acţiunile PPL se tranzacţionează la o cotaţie de 2,35 lei/titlu. Compania are o capitalizare bursieră de 40 mi­lioane de lei.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO