Burse - Fonduri mutuale

Profitul Petros a urcat cu 44% in primele sase luni

14.08.2008, 19:02 21

Rompetrol Well Services Ploiesti (fosta Petros), divizia de servicii petroliere la sonda a grupului Rompetrol, a raportat pe primul semestru din acest an un profit net de 12,9 mil. lei (5,52 mil. dolari), in crestere cu 44% fata de castigul obtinut in perioada similara a anului trecut.
Profitul din primele sase luni l-a depasit cu 48% pe cel bugetat de companie pentru aceeasi perioada.
Cifra de afaceri a Petros s-a majorat in primul semestru cu 18,3%, ajungand la 47,3 mil. lei (20,3 mil. dolari), nivel cu 22% peste cel bugetat, de 16,6 mil. dolari. Rezultatele bune inregistrate de compania de servicii petroliere au venit pe fondul contextului favorabil de pe piata la nivel mondial, caracterizat prin cotatii ridicate la hidrocarburi, in special petrol si gaze naturale, care au daterminat companiile petroliere sa-si intensifice programele de investitii pe segmentul de explorare si extractie.
Printre beneficiarii acestei evolutii s-au aflat si companiile care ofera servicii in industria petroliera, in principal in sensul cresterii volumului de activitate. In primele sase luni, Petros a investit circa 3,2 mil. dolari in echipamente pentru cresterea activitatii, pana la finele anului urmand sa fie investite in total 6,5 mil. euro din surse proprii, respectiv din profitul realizat anul trecut. La jumatatea anului, societatea dispunea de lichiditati in suma de 19,1 mil. lei (circa 8,2 mil. dolari).
Conducerea companiei are ca obiectiv principal pentru urmatoarea perioada adaptarea la cererea de servicii de pe piata, se arata in raportul transmis Bursei de reprezentantii societatii. In conditiile mentinerii pe termen mediu a preturilui ridicat la hidrocarburi si a unei productii stabile la titei in Romania, reprezentantii Petros apreciaza ca investitiile in exploatare si productia campurilor petroliere, respectiv cererea de servicii speciale la sonda, va continua sa creasca.
Cotatia petrolului pe bursele internationale a coborat cu 22% in ultima luna, iar pretul gazelor naturale s-a diminuat in aceeasi perioada cu 30%. Cu toate acestea, pretul hidrocarburilor se mentine inca la valori cu mult peste cele de anul trecut. Compania si-a propus pentru 2008 obtinerea unui profit net de 6,79 mil. dolari la o cifra de afaceri de 33,2 mil. dolari.
Actiunile Rompetrol Well Services se tranzactionau pe parcursul sedintei de ieri la un pret de 0,71 lei/actiune, nivel la care valoarea de piata a companiei este de circa 27,6 mil. euro (37,2 mil. dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO