Burse - Fonduri mutuale

Raiffeisen Bank România a vândut investitorilor internaţionali obligaţiuni sustenabile în valoare de 300 de milioane de euro, cu un randament de 7%. Acestea vor fi listate pe Bursa de la Luxemburg

Raiffeisen Bank România a vândut investitorilor...

Autor: Tibi Oprea

10.10.2023, 17:37 399

Raiffeisen Bank România a lansat în data de 5 octombrie, în premieră pentru sectorul bancar românesc, prima emisiune de euroobligaţiuni senior nepreferenţiale sustenabile pe piaţa internaţională de capital, în valoare de 300 de milioane euro.

Cu un cupon fix de 7% în primii trei ani şi cu o maturitate finală de patru ani, a atras un interes ridicat din partea investitorilor instituţionali, care au plasat ordine de subscriere în valoare totală de peste un miliard de euro.

Obligaţiunile urmează să fie incluse în baza de fonduri proprii şi datorii eligibile ale băncii, după aprobarea prealabilă a Băncii Naţionale a României şi vor fi listate la Bursa de Valori din Luxembourg (LuxSE), potrivit unui anunţ al băncii.

Fondurile atrase vor fi utilizate pentru finanţarea proiectelor sustenabile, conform criteriilor de eligibilitate descrise în Cadrul pentru Obligaţiuni Sustenabile al băncii. Minimum 50% din fonduri vor fi direcţionate pentru finanţarea de proiecte sociale – în principal finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii din regiuni subdezvoltate la nivel naţional şi creşterea accesului la servicii esenţiale de sănătate, educaţie şi infrastructură. Diferenţa va fi alocată către finanţarea proiectelor care susţin tranziţia verde - clădiri verzi, proiecte de energie regenerabilă, de eficienţă energetică, transport şi agricultură ecologice, proiecte de prevenire şi control al poluării, economie circulară, administrarea durabilă a resurselor de apă.

„Ne bucură încrederea acordată de către investitorii instituţionali străini şi locali prin participarea la emisiunea noastră inaugurală de euroobligaţiuni. Interesul arătat de către piaţa de capital confirmă, încă o dată, că modelul nostru de banking este unul responsabil, caracterizat de o situaţie financiară solidă şi o preocupare permanentă de a încorpora perspectiva tuturor actorilor relevanţi (clienţi, angajaţi, investitori, autorităţi şi acţionari). De asemenea, formatul sustenabil al emisiunii subliniază angajamentul nostru ferm de a contribui la o dezvoltare durabilă şi incluzivă a economiei româneşti”, spune Alina Rus, CFO şi membru în directoratul Raiffeisen Bank România.

Prin emisiunile de obligaţiuni eligibile plasate începând cu anul 2021, în sumă totală de aproximativ 995 milioane euro, Raiffeisen Bank România îşi consolidează baza de fonduri proprii şi datorii eligibile în linie cu cerinţele regulatorii, creând astfel premisele pentru o creştere susţinută a activităţii de creditare.

 

Directiva europeană privind redresarea şi rezoluţia bancară (BRRD), transpusă în legislaţia locală prin legea 312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, cu actualizările şi modificările ulterioare, prevede crearea la nivelul tuturor instituţiilor de credit din Uniunea Europeana a unei rezerve financiare suplimentară fondurilor proprii, în principal sub forma unor instrumente de datorii eligibile subordonate depozitelor bancare, cu scopul de a contribui la creşterea stabilităţii financiare a sistemului bancar şi o protecţie sporită a deponenţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO