Burse - Fonduri mutuale

Randament de 7,3% pentru fondurile de pensii Pilon II de la lansarea din 2008 încoace. Bursa locală devine însă prea mică pentru investiţii din cauza lipsei marilor listări. Ce spune APAPR de comisioane

Randament de 7,3% pentru fondurile de pensii Pilon II de...

Autor: Liviu Popescu

16.06.2022, 08:30 341

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii Pilon II au generat pentru cei 7,8 milioane de români participanţi un randament mediu anual de 7,3% în ultimii 14 ani, contribuţiile totale virate fiind de 72,5 miliarde lei, iar plăţile deja efectuate fiind de circa 850 milioane lei, a anunţat miercuri Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) într-o conferinţă de presă.

Potrivit APAPR, în perioada 2008-2021 performanţa Pilonului II a depăşit substanţial inflaţia cumulată însă în prezent pieţele financiare în special şi economiile statelor în general traversează un episod negativ, pe de-o parte din cauza războiului din Ucraina, iar pe de altă parte din cauza inflaţiei record.

„Sistemul se confruntă în prezent cu un astfel de episod de volatilitate, manifestat printr-o depreciere temporară a activelor de circa 5,9% pe primele 5 luni din 2022 pentru Pilonul II. În ianuarie 2021 inflaţia în România era la 3%, iar în aprilie 2022 este deja de patru ori mai mare. A fost un context extrem de relevant pentru performanţa fondurilor pentru că pe fondul aşteptărilor inflaţioniste investitorii îşi doresc să aibă ranadmente care să bată inflaţia. Or, aceste randamente se fac prin oferirea unor preţuri din ce în ce mai mici pentru titlurile de stat. Acest discount este de natură să adauge un plus la dobânda titlurilor de stat. Cu cât randamentul aşteptat este mai mare cu atât preţul este mai mic“, spune Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii şi preşedinte al APAPR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO