Burse - Fonduri mutuale

Raportul JP Morgan a readus optimismul pe Bursă

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

27.02.2011, 23:52 22

Acţiunile SIF-urilor au avansat în medie cu 2,44% în ultimasăptămână, astfel că la finalul şedinţei de vineri indicele BET-FIse plasa cu 3,68% peste nivelul din ultima sesiune a anuluitrecut.

Totodată, cotaţiile celor mai lichide zece titluri, cuprinse înindicele BET, au crescut în medie cu 0,36% săptămâna trecută.Comparativ cu nivelul de la finalul anului precedent, indicele BETeste în creştere cu 8%.

Vineri, SIF-urile au câştigat 3,34%, iar indicele BET a urcat cu1,48%, după ce joi banca americană JP Morgan a publicat un raportîn care vorbeşte de revenirea economiei româneşti în acest an.

Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmeide brokeraj IFB Finwest Arad, spune că în continuare cele mai multetranzacţii sunt realizate de investitori locali, care speră că vorfi reluate dezbaterile pe tema majorării pragului la SIF-uri.

"Contează şi raportul JP Morgan în ecuaţie, însă nu estesuficient încât să îi determine pe investitorii străini să intre lacumpărare. Aceştia au nevoie de alte semnale din piaţă şi dinpartea economiei că se reia creştere economică", a declaratDragolea.

JP Morgan afirmă într-o analiză că economia României va revenipe creştere în acest an, susţinută de exporturi, succesulreformelor şi sprijinul FMI şi al Uniunii Europene. Banca estimeazăun avans al PIB de 2% pentru acest an şi respectiv de 4% înurmătorul an.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF)au înregistrat un ritm ascendent mai accelerat în a doua parte aşedinţei de vineri, însă nu au consemnat rulaje mari. Punctul maximde creştere al indicelui BET-FI a fost atins chiar la închidere,când cotaţiile acestor titluri erau în urcare în medie cu3,34%.

Dragolea crede că evoluţia titlurilor lichide a fost o reveniretehnică, având în vedere că în ultima jumătate de oră a şedinţeianterioare, un investitor a lichidat un portofoliu mai "măricel" şia dus preţurile în jos pentru a fi sigur că vinde.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 27,1 mil. lei(6,4 mil. euro), sumă cu 37% mai redusă decât valoareatransferurilor de joi, de 43,1 milioane de lei (10,2 milioane deeuro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să conducă detaşatîn topul lichidităţii, cu operaţiuni de 17,4 mil. lei (4,3 mil.euro), şi, totodată, au asigurat 64% din rulajul pieţei.

Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la0,6035 lei, preţ în creştere cu 1,34%. Cotaţia a depăşit nivelul dela listare, de 0,6 lei/acţiune, în ultima jumătate de oră.

Raporat la preţul de la finalul primei şedinţe de tranzacţionarela BVB, din 25 ianuarie, acţiunile Fondului Proprietatea sunt înscădere cu 7%.

În şedinţa de vineri, acţiunile Fondului Proprietatea au fosturmate în topul rulajelor de titlurile SIF Transilvania (SIF3) şiSIF Oltenia (SIF5), cu operaţiuni de 2,5 milioane de lei şirespectiv 1,6 milioane de lei. Cel mai recent transfer cu acţiunileSIF Transilvania a fost realizat la 0,529 lei, preţ în creştere cu3,73%, iar titlurile SIF Oltenia au avansat cu 3,2%, la 1,388lei.

Unii investitori au vizat vineri şi produsele structurate,contractele futures şi unităţile de fond, cu care au fost realizatetransferuri în valoare cumulată de 1,3 milioane de lei (311.000 deeuro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO